Data publicării: 15 septembrie 2022

Este un lucru bine cunoscut că unul dintre momentele în care plantele au mare nevoie de apă este imediat după semănat. Și totuși, ce ne facem, atunci când ploaia lipsește, așa cum se întâmplă tot mai des în ultimii ani?

Specialiștii Academiei de Științe Agricole și Silvice au câteva sfaturi, adaptate la ceea ce se pare că va deveni un element obișnuit în clima României, respectiv seceta.

Se evită, pe cât posibil, mobilizarea solului!

Un prim element este acela că lucrarea se va efectua în funcție de tipul de semănătoare utilizată. În cazul semănătorilor prevăzute cu sisteme de pregătire a terenului, amplasate în fața organelor de semănat, se va intra direct la semănat. În schimb, în cazul semănătorilor convenționale, se va semăna concomitent cu încă o pregătire superficială a terenului realizată cu orice agregat capabil să mobilizeze solul până la (cel mult) adâncimea de semănat, în caz de necesitate, numai dacă solul a făcut crustă sau este îmburuienat.

În caz de secetă persistentă, se vor evita pe cât posibil lucrări ale solului suplimentare pentru a nu se pierde apa din zona de germinare a seminței.

În cazul semănătorilor capabile să semene direct (no-till), se va semăna fără a se mobiliza solul.

Adâncimea de semănat va fi decisă de fermieri, în funcție de umiditatea din sol. În cazul în care aceasta nu există, se va semăna superficial, pentru ca ulterior să poată beneficia de eventualele precipitații și să elimine riscul formării crustei, în caz de ploi abundente.

Iată și câteva sfaturi referitoare la epoca de semănat, care este o verigă tehnologică cu flexibilitate mare. La determinarea momentului se ține cont de umiditatea solului, de evoluția populațiilor de dăunători ca vectori de transmitere a bolilor și în special a virozelor, de calitatea patului germinativ, de evoluția climatică prognozată și de soiul cultivat.

Pentru cultura de rapiță este recomandat intervalul cuprins între sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie. Urmează apoi cultura de grâu, de la finalul lui septembrie până la finalul lunii octombrie și cultura de orz, în prima decadă a lunii octombrie.

În cazul înființării covoarelor vegetale, acestea se recomandă a fi semănate doar în condiții de umiditate optimă și cu specii adaptate sezonului rece.

Așa cum a demonstrat practica anului 2021–2022, aceste măsuri nu pot înlocui apa, dar pot face ca plantele să o utilizeze pe cea pe care o mai găsesc în sol.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: