
Una dintre noutățile pe care noul Program de Acțiune (PA) le-a adus este și că permite aplicarea azotului chiar și în timpul perioadei de interdicție, la culturile de toamnă și pentru pregătirea patului germinativ la culturile extratimpurii. Desigur, acest lucru este permis cu respectarea unor anumite condiții.
Atenție la regulile de aplicare!
În conformitate cu Articolul 3 al PA, pe terenurile arabile având culturi de toamnă sau pe care se înființează culturi extratimpurii, pentru care data semănatului este în perioada de interdicţie, se pot aplica îngrășăminte chimice și în perioada de interdicție, în limita a maxim 50 kg azot substanţă activă/ha, în funcţie de dezvoltarea fiziologică a plantelor, cu respectarea condițiilor de aplicare.
Mai ales în condițiile acestui an, când iarna a fost blândă în cele mai multe dintre regiunile în care se află majoritatea terenurilor arabile, această prevedere este în avantajul fermierilor. Folosirea îngrășămintelor chimice cu azot poate grăbi dezvoltarea grâului. De asemenea, același lucru este valabil și pentru rapița de toamnă.
Pe de altă parte, temperaturile ridicate sunt de natură să îi încurajeze pe fermieri să înceapă semănatul mai devreme decât de obicei. Cartofii sau varza pot fi semănate mai devreme, în speranța că și producțiile vor fi mai timpurii, cu prețuri bune. La pregătirea patului germinativ, folosirea azotului are un rol hotărâtor!
Așa cum indică foarte clar PA, însă, cantitatea de azot nu poate depăși 50 kg substanță activă/ha. Această cantitate este inclusă în cele maximum 170 kg azot substanță activă/ha care se pot aplica anual!
De asemenea, aplicarea se face respectând regulile expuse în articolele 9, 10 și 12 – 16 ale PA!
În acest mod, ajutorul bine-venit acordat culturilor nu se transformă și într-o sursă de poluare a apelor!