Data publicării: 12 ianuarie 2021

În ultimii ani, existența schimbărilor climatice a fost pusă sub semnul întrebării. Mulți au fost cei care – specialiști fiind sau doar simpli observatori – au considerat că e vorba doar despre simple coincidențe. Dar repetarea și accentuarea, an de an într-o perioadă suficient de lungă, a unor fenomene, ne-a pus în fața evidenței. Modificările climatice sunt o realitate căreia trebuie să-i facem față!

Cu inteligență, se pot trage și foloase!

Una dintre multele evidențe pe care le vedem este aceea că iernile au devenit mai blânde. Numărul zilelor cu temperaturi scăzute s-a redus drastic. Și regimul precipitațiilor s-a schimbat, dar, ceea ce este și mai important, s-a schimbat și tipul lor. Dacă în urmă cu câțiva ani, din decembrie și până în martie cele mai multe precipitații erau sub formă de ninsoare, acum avem de-a face predominant cu ploi. Rezultatul este o modificare a circulației apei în sol. În timp ce zăpada se topea lent, acum ploaia este absorbită în sol rapid. Dacă depășește o anumită cantitate, variabilă de la zonă la zonă, stratul superficial al solului se impregnează până la saturație și nu mai absoarbe restul de apă căzută. Aceasta se scurge în apele de suprafață și nu mai ajunge în stratul de adâncime. Așa se face că, în destule situații, ploile nu pot contribui în suficientă măsură la refacerea rezervei de apă din sol, deși sunt în cantități însemnate.

Un alt aspect care trebuie să dea de gândit fermierilor este cel legat de alegerea soiurilor pe care le cultivă. Temperaturile relativ ridicate din timpul iernii favorizează dezvoltarea unor plante, deopotrivă buruieni și plante de cultură, și în afara sezonului agricol. Reamintim că mare parte dintre graminee, ca și unele buruieni, încep să crească la temperaturi de peste 4°C. Or, în ultimele luni, acest prag a fost depășit cu mult în cele mai multe zone din țară. Iar prognozele spun că toată luna ianuarie va fi la fel…

În consecință, soiurile folosite pentru culturile de toamnă trebuie adaptate la această realitate. Dacă este inteligent folosită, această situație poate oferi avantajul obținerii unor recolte mai bogate și mai timpurii!

Un al treilea aspect care trebuie gestionat cu responsabilitate este cel legat de colectarea și depozitarea gunoiului de grajd. Precipitațiile lichide transportă rapid azotul din acestea în pânza freatică sau în apele din împrejurimi. În consecință, absolut toate regulile privind managementul gunoiului de grajd trebuie respectate cu strictețe maximă!

În concluzie, schimbările climatice sunt o realitate pe care nu o putem ignora. Dar, folosindu-ne inteligența putem să ne folosim de partea bună a lor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: