Data publicării: 17 septembrie 2019

În ultima perioadă, schimbările climatice au început să afecteze tot mai mult culturile. Multe dintre bolile care până de curând puteau fi neglijate, pierderile de producție cauzate fiind minore, au început să aibă efecte din ce în ce mai îngrijorătoare. Acest fapt se petrece în primul rând din cauza temperaturilor crescute. Astfel ciclul de dezvoltare se scurtează, având ca rezultat apariția a mai multe generații în același sezon.

Agricultorii se confruntă cu noi provocări

Parte din ciclul natural, paraziții își modifică și ei modul de acțiune. Un exemplu îngrijorător în acest sens îl reprezintă modul în care mana florii-soarelui a început să acționeze în întreaga Europă. Primele simptome de agresivitate au fost observate în 2017, în Italia, după care, în 2018 au fost identificate probleme în Franța și Spania, iar în sezonul 2019, situația a devenit mult mai problematică, în sensul că infecții puternice au fost observate în România, Bulgaria, Grecia, Turcia (Sud) și, din nou, în Italia și Franța.

Mana florii-soarelui este o ciupercă care face parte din familia Oomycete și prezintă două faze de infecție. Infecția primară (sistemică) este cea mai periculoasă și apare în zona rădăcinii, provocând o încetinire imediată a dezvoltării plantei afectate, care poate ajunge până la moartea acesteia. Evident, acest lucru are un impact direct asupra scăderii producției. În funcție de gradul de atac, daunele asupra producției pot fi cuprinse între 10% – 50%, ajungându-se la 100%, dacă infecția primară este puternică și afectează întreaga solă. Plantele care supraviețuiesc, sunt atacate de infecții secundare, care conduc la deteriorarea ulterioară a aparatului foliar, fără influență negativă asupra producției.

Din nefericire, la ora actuală există o gamă extrem de limitată de substanțe aprobate a fi utilizate pentru tratamentul semințelor, astfel încât apariția bolii să fie oprită încă de la semănat. Or, practica a demonstrat că utilizarea repetată a unei substanțe împotriva infecțiilor fungice nu face decât să creeze toleranță și, în timp scurt, să facă tratamentele ineficiente. În această situație, cercetătorii caută substanțe noi, care să conducă la efectele dorite.

Dar oricare ar fi produsele utilizate, ele trebuie utilizate cu aceeași grijă, pentru a nu polua solul și apa!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: