Data publicării: 27 aprilie 2021

În această săptămână, pe întreaga Planetă este marcată Săptămâna internațională a imunizării. Anul acesta, când încă pandemia de COVID-19 nu dă semne că poate fi înfrântă fără o vaccinare masivă a populației, acest eveniment ar trebui să capete o însemnătate mai mare!

„Vaccinurile ne aduc mai aproape!”

Săptămâna Mondială a Imunizării – sărbătorită în fiecare an în ultima săptămână a lunii aprilie – își propune să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor. Imunizarea salvează între două și cinci milioane de vieți în fiecare an, conform estimărilor, și este recunoscută pe scară largă drept una dintre cele mai reușite intervenții de sănătate din lume.

„Sub genericul „Vaccinurile ne aduc mai aproape”, Săptămâna Mondială a Imunizării din 2021 va solicita un angajament mai mare în ceea ce privește imunizarea la nivel global, pentru a promova importanța vaccinării în reunirea oamenilor și îmbunătățirea sănătății și bunăstării tuturor, peste tot pe parcursul vieții”, se spune pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Ca parte a campaniei 2021, OMS, partenerii și persoanele din întreaga lume se vor uni pentru a susține două obiective majore: creșterea încrederii în vaccinuri, pentru a menține sau a crește acceptarea vaccinării de către tot mai mulți indivizi și creșterea investițiilor în vaccinuri, inclusiv cele pentru imunizarea de rutină, făcând astfel posibilă eliminarea unor bariere de circulație ale unor locuitori din zone diferite ale lumii.

În timp ce lumea se concentrează pe vaccinuri noi, de importanță critică pentru protecția împotriva COVID-19, rămâne nevoia de a ne asigura că vaccinările de rutină nu sunt ratate. Mulți copii nu au fost vaccinați în timpul pandemiei globale, ceea ce îi expune la boli grave, cum ar fi rujeola și poliomielita.

Circulația rapidă a dezinformării în jurul subiectului vaccinării se adaugă la amenințările deja existente. În acest context, campania din acest an va avea ca scop consolidarea solidarității și încrederii în vaccinare ca bun public care salvează vieți și protejează sănătatea.

„Vaccinurile ne-au protejat, ne-au apropiat și ne vor apropia din nou. De peste 200 de ani, vaccinurile ne-au protejat împotriva bolilor care amenință viețile și ne interzic dezvoltarea. Deși vaccinurile nu sunt un glonț de argint, ele ne vor ajuta să progresăm către o lume în care putem fi din nou împreună”, se mai arată în mesajul OMS.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: