Data publicării: 20 decembrie 2019

După cum am spus deja, sacrificarea porcului reprezintă una dintre tradițiile cele mai populare legate de pregătirea Crăciunului. Dar, dincolo de aspectul tradiționalist, trebuie respectate și câteva reguli, astfel încât bucuria Sfintelor Sărbători să nu ne fie stricată!

Examenul pentru trichineloză – obligatoriu!

După tăierea porcului, urmează pârlirea și opărirea. Tradițional, pârlirea se face cu paie. Mai modern și mai eficient se folosesc arzătoarele cu gaz. Indiferent de procedeul folosit trebuie să ne asigurăm că sunt respectate reguli minime de protecție împotriva incendiilor. În apropierea flăcării nu trebuie să se afle materiale inflamabile. Pârlirea se face undeva afară, la oarecare distanță de construcții, mai ales din lemn, și de depozite de furaje, lemne etc. Atunci când se folosesc paie, trebuie să avem grijă să nu bată vântul, care ar putea împrăștia paiele aprinse. Nu puține au fost cazurile când bucuria tradiției s-a transformat în tragedie, tocmai pentru că astfel de reguli au fost ignorate.

Deși putem părea exagerați, vom sublinia încă o dată cât de atenți trebuie să fim atunci când transportăm apa clocotită cu care se opărește porcul!

Fără îndoială, cea mai importantă măsură de protecție a tuturor celor care vor consuma din carnea animalului sacrificat și preparat cu multă dragoste, este efectuarea examenului trichinoscopic. Acesta urmărește detectarea eventualelor urme lăsate de viermele de trichină în organismul animalului. Trichina este un parazit transmis de șobolani, iar toxinele pe care le produce sunt, adesea, mortale pentru om.

Depistarea se face foarte ușor, prin examen microscopic al unor mici porțiuni din mușchii intercostali și din diafragmă. Toți medicii și tehnicienii veterinari de circumscripție au competența și obligația de a face această constatare!

Nerespectarea regulilor sanitar veterinare poate avea urmări nedorite, prin aruncarea cu sau fără știință a unor resturi de animale afectate de diferite epizootii care pot ajunge în soluri, ape de suprafață și freatice.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: