
În tradiția românească, sărbătorile de iarnă fără sacrificarea porcului și prepararea unor produse specifice aproape că și-ar pierde tot farmecul. Pe de altă parte, atât tăierea animalului, cât și prepararea produselor din carnea obținută, trebuie să se supună unor reguli, uneori destul de stricte, astfel încât siguranța consumatorilor să poată fi garantată.
Sacrificarea porcilor – doar cu aviz veterinar, în unele zone!
În ultimii doi ani pesta porcină africană (PPA) a făcut ravagii în crescătoriile din România, dar și în gospodăriile individuale. Această boală ucide porcii, fără excepții, în schimb nu afectează oamenii. Dar persoanele care consumă carnea animalelor infestate cu virusul PPA devin purtători și pot transmite cumplita molimă la toți porcii cu care intră în contact. De asemenea, deșeurile rezultate de la porcii infestați, chiar și în subproduse, transmit boala. Astfel, dacă un câine mănâncă din carnea unui porc bolnav sau chiar membrana unui salam de porc făcut dintr-un animal bolnav, acesta va deveni purtător. Același lucru este valabil și pentru vulpi, lupi, șacali, urși sau șobolani. De aceea această epizootie se transmite foarte ușor, iar combaterea ei este dificilă.
Astfel, pentru a diminua populația purtătoare de virus PPA, nu se vor arunca pe câmpuri sau prin gospodărie resturi de carcasă de porc, deoarece acest virus poate persista în sol câteva luni. De asemenea, se va acorda atenție sporită dejecțiilor provenite de la fermele sau exploatațiile afectate de PPA.
Cu atât mai mult răspândirea se poate produce mai rapid în această perioadă, în care mulți dintre gospodari achiziționează porci pentru sacrificare, din diverse surse, mai mult sau mai puțin sigure. Pentru a limita răspândirea epizootiei, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis ordinul nr. 538/20191, conform căruia în zonele unde există focare de PPA sacrificarea porcilor se poate face doar cu avizul medicului sau al tehnicianului veterinar.
Chiar și fără existența PPA, un astfel de aviz nu poate fi decât salutar, căci așa starea de sănătate a animalului ce urmează a fi sacrificat este controlată de un medic.
O altă prevedere, preluată din normele europene în vigoare, se referă la asomarea animalului înainte de înjunghiere. Deși are doar titlu de recomandare, acest procedeu oferă avantaje deloc neglijabile gospodarilor. Prin asomare, animalului i se induce o stare de leșin, astfel încât acesta nu mai trăiește stresul prinderii, imobilizării și înjunghierii. Acest stres determină acumularea unor hormoni care schimbă gustul cărnii. Ca atare, adoptând această metodă, mult mai umană, vom obține și o carne mai gustoasă!
1 Ordinul MADR nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, în vigoare de la 8 noiembrie 2019, data publicării în Monitorul Oficial
Recomandările editorilor pe aceeași temă:
- Hrănirea și îngrijirea păsărilor în sezonul rece
- Modificări ale CBPA, aflate în dezbatere publică (III)