Data public─ârii: 30 octombrie 2019

Proiectul Noului Cod de Bune Practici Agricole pentru Protec╚Ťia Apelor ├Ämpotriva Polu─ârii cu Nitra╚Ťi din Surse Agricole (CBPA) se afl─â ├«n dezbatere public─â p├ón─â pe 15 noiembrie.

Codul intr─â ├«n revizuire la fiecare patru ani. De aceea, un consor╚Ťiu format din speciali╚Ötii ICPA ╚Öi USAMV Bucure╚Öti a avut o serie de consult─âri cu organiza╚Ťii reprezentative ale fermierilor, precum ╚Öi cu speciali╚Öti de la alte institu╚Ťii. De asemenea, au fost ascultate ╚Öi sugestiile tuturor celor care au dorit s─â le exprime. Dup─â aceea, pe baza sugestiilor primite, coroborate cu studiile ╚Ötiin╚Ťifice, a fost elaborat o nou─â variant─â a CBPA. De mai bine de o lun─â, aceasta se afl─â ├«n dezbatere public─â pe https://infonitrati.apanoastra.ro/noul-cod-de-bune-practici-agricole-in-consultare-publica-pana-la-15-noiembrie, iar cei interesa╚Ťi pot transmite observa╚Ťiile lor la adresele office@icpa.ro sau nitrati@mmediu.ro.

Noi am prezentat principalele modificări ce sunt avute în vedere. În continuare facem o succintă revedere a lor:

├Än primul r├ónd, Codul ├«╚Öi pierde caracterul de norm─â legal─â, devenind un document care ofer─â recomand─âri de bune practici agricole fermierilor. ├Än schimb, devine obligatoriu Programul de Ac╚Ťiune pentru protec╚Ťia apelor ├«mpotriva polu─ârii cu nitra╚Ťi din sursele agricole.

Perioadele de interdic┼úie ├«n aplicarea ├«ngr─â┼č─âmintelor au fost calculate ├«n func╚Ťie de datele climatice oficiale, rezult├ónd trei zone care au intervale diferite de interdic╚Ťie. ├Än plus, nu se mai face diferen╚Ť─â ├«ntre perioadele de interdic╚Ťie pe tipuri de ├«ngr─â╚Ö─âminte organice (solide, lichide). Pe l├óng─â aceasta, va deveni permis ca pe terenurile arabile av├ónd culturi de toamn─â s─â se poat─â aplica ├«ngr─âs─âminte minerale ╚Öi ├«n perioada de interdic╚Ťie, ├«n limita a maxim 50 kg N substan╚Ť─â activ─â / ha, ├«n func┼úie de dezvoltarea fiziologic─â a plantelor, cu condi┼úia ca terenul s─â nu fie saturat cu ap─â, ├«nghe┼úat sau cu strat de z─âpad─â.

Cantitatea maxim─â de azot provenit din ├«ngr─â┼č─âminte minerale care poate fi aplicat─â pe teren, ├«n cazul ├«n care nu se execut─â studii agrochimice, este limitat─â la 130 Kg N substan┼ú─â activ─â (s.a.)/ha/an, iar cea care provine din ├«ngr─â┼č─âmintele organice r─âm├óne de 170 Kg N s.a./ha/an.

Gunoiul de grajd nu mai poate fi depozitat ├«n c├ómp ├«n gr─âmezi temporare mai mult de 180 de zile ╚Öi nici mai t├órziu de momentul ├«nceperii perioadei de interdic╚Ťie (se va ├«mpr─â╚Ötia ├«nainte de ├«nceperea perioadei de interdic╚Ťie). Depozitarea ├«n c├ómp este privit─â ca o excep┼úie ╚Öi este permis─â doar fermierilor ce de╚Ťin maxim 5 UVM (Unit─â╚Ťi Vit─â Mare).

Depozitarea ├«n c├ómp a gunoiului de grajd compostat ├«n vederea unei imediate ├«mpr─â╚Ötieri este ├«ns─â permis─â, ├«n limitele cantit─â╚Ťii ce urmeaz─â a fi ├«mpr─â╚Ötiat─â pe terenul pentru care a fost adus. ├Än schimb, distan╚Ťa maxim─â de la care poate fi adus gunoiul de grajd este de max. 50 km.

├Än privin╚Ťa benzilor-tampon de protec╚Ťie a corpurilor de ap─â, acestea trebuie s─â fie ├«nierbate ╚Öi s─â aibe o l─â╚Ťime de la 3 la 5 m ├«n func╚Ťie de panta terenului. De asemenea, pe aceste suprafe╚Ťe este interzis─â aplicarea fertilizan╚Ťilor de orice fel.

A╚Öadar, cei interesa╚Ťi ├«nc─â ├«╚Öi pot exprima p─ârerile ╚Öi sugestiile asupra noii variante a CBPA p├ón─â pe 15 noiembrie.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: