
După ce săptămâna trecută s-a încheiat perioada de interdicție a aplicării îngrășămintelor organice în zona de câmpie, săptămâna aceasta, pe 20 și, respectiv, 25 martie se ridică restricțiile și în zonele de deal și de munte. Ca urmare, dacă până acum campania de primăvară a debutat gradat, de acum va porni la turație maximă.
Fertilizarea nu se face pe terenuri cu zăpadă sau în zile cu vânt!
Deși restricțiile au fost ridicate , aplicarea îngrășămintelor organice este limitată și de condițiile concrete din teren. Conform Programului de Acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole (PA), a cărui aplicare este obligatorie pentru toți agricultorii, se interzice aplicarea oricărui tip de îngrăşământ (organic sau chimic), pe timp de ploaie, ninsoare, soare puternic şi pe terenurile cu exces de apă, inundate, îngheţate sau acoperite cu zăpadă.
Îngrăşămintele organice se aplică cât mai devreme posibil, în afara perioadei de interdicție, dar în perioada de creştere a culturilor, pentru a maximiza preluarea nutrienţilor de către culturi şi a minimiza riscul poluării. În fiecare an, cel puţin jumătate din cantitatea de gunoi stocată în timpul iernii, trebuie împrăştiată până la 1 iulie, iar restul până înainte de începerea perioadei de interdicție, în cazul în care pe terenul respectiv se înfiinţează o cultură de toamnă.
În timpul administrării îngrăşămintelor organice naturale lichide şi semilichide, se vor adopta bunele practici în scopul evitării trecerii acestora în sursele de apă. Aceasta înseamnă să se aibă în vedere condiţiile meteorologice şi starea solului. În cazul aplicării la suprafaţa solului, se va evita împrăştierea pe timp cu vânt, cu soare puternic sau în timpul ploilor. De asemenea, trebuie să se evite orice descărcare accidentală sau intenţionată a acestor lichide, din rezervorul sau cisterna utilajului de administrare, în apropierea oricărei surse de apă sau direct în aceasta.
Respectarea acestor prevederi, ca și a celorlalte reguli stabilite prin PA garantează atât păstrarea curățeniei apelor din fântâni și din râuri și lacuri, cât și faptul că nu veți fi sancționați de către organele abilitate!