Data publicării: 18 septembrie 2019

Din ce în ce mai des, în ultimii ani, în fermele mici a început să nu mai fie practicată rotația culturilor. Efectele au devenit vizibile rapid, chiar dacă unii gospodari se încăpățânează să le ignore. Iar pentru a combate parte dintre aceste efecte, fermierii aplică proceduri care pot conduce și la poluarea apelor, cu azot sau pesticide.

Care este explicația?

Fiecare cultură în parte folosește elementele nutritive din sol în proporții specifice. De asemenea, planta aduce în sol anumite substanțe. De exemplu, așa cum am arătat, leguminoasele au proprietatea de a aduce o cantitate însemnată de azot în sol, astfel încât, ulterior, necesarul de îngrășăminte din această categorie scade pe sola respectivă. Tocmai pentru a echilibra cât de cât solicitările asupra solului, specialiștii recomandă ca în fiecare an, dacă este posibil, să se schimbe culturile semănate pe teren. Desigur că această recomandare nu este valabilă la plantele care se dezvoltă pe perioade mai lungi, precum lucerna, trifoiul, etc.

Pe lângă echilibrarea conținutului de substanțe nutritive din sol, rotația culturilor mai are și un alt rost, poate chiar mai important: păstrarea sănătății culturilor. Fiecare plantă are bolile și dăunătorii săi specifici, care, la un moment dat apar și se instalează în pământ, în zona de cultivare a plantei gazdă. Dacă se schimbă cultura în anul următor, bolile și dăunătorii nu mai au condiții de dezvoltare, astfel încât, în cel mai rău caz, rămân în stare latentă. Dacă, însă, nu se rotește cultura, ele devin din ce în ce mai agresive, mai numeroase. Pentru a lupta împotriva lor este necesară aplicarea mai des a pesticidelelor cu substanțe active mai concentrate. Și iată cum crește probabilitatea ca apele din zonă, fie ele în stratul freatic sau la suprafață, să fie poluate!

Așadar, nu uitați că rotirea culturilor nu este un simplu moft, ci o necesitate, inclusiv pentru a evita poluarea apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: