Data publicării: 21 martie 2019

Rotația culturilor este un factor cu mare impact în reducerea poluării cu azot a apelor subterane și de suprafață. În afară de aceasta, este și o metodă de reducere a riscului de apariție a unor boli și dăunători specifice anumitor culturi, iar eficiențasa a fost demonstrată de secolele de practică. În plus, se cuvine să mai adăugăm că este și un mijloc de păstrare a calității solului.

Principalele scheme de rotație a culturilor

Cea mai utilizată schemă de rotație a culturilor utilizată în țara noastră este cea a culturilor de primăvară – porumb și floarea-soarelui, de obicei – cu cele de toamnă – cereale păioase și rapiță, atunci când vorbim despre cultura mare.

O schemă eficientă de rotație a culturilor s-a dovedit a fi aceea a lucernei cu porumb sau păioase, ori chiar rotația soia – cereale.

Scheme de rotație mai elaborate includ culturi de leguminoase și cereale. În general, leguminoasele sunt caracterizate de o mare capacitate de fixare a azotului în sol. În plus, de regulă la cele mai multe dintre ele, părți însemnate ale plantei rămân pe loc, nefiind recoltate. Astfel și azotul conținut în ele rămâne pe loc și se întoarce în sol. Dacă nu este consumat de o altă cultură, din îngrășământ devine sursă de poluare, care ne afectează apa din fântână sau din răuri!

Codul de bune practici agricole (CBPA) mai face câteva referiri la modul de rotație a culturilor în astfel de situații. Astfel, „în rotaţiile cu leguminoase trebuie introdusă o cultură care să valorifice foarte bine azotul fixat biologic, rămas în sol în urma culturii leguminoase.” Ca o aplicație directă a acestui principiu, în rotaţia culturilor cu rădăcini superficiale şi cu perioade de creştere scurte (legume şi fructe: spanac, salată, căpşuni, ceapă, praz; unele culturi de câmp: cartofi, mazăre, fasole) trebuie inclusă cultura a doua sau cereale care extrag azotul mineral rezidual din sol, precizează CBPA.

În concluzie, există multiple soluții prin care putem proteja de poluareapele și mediul înconjurător, unele furnizate de natură însăși.

Recomandărilor editorilor pe aceeași temă: