Data publicării: 25 septembrie 2020

Până acum vreo 20 de ani, a înlocui munca oamenilor în fermele zootehnice cu cea a roboților apărea ca o ficțiune. Chiar și mulgătorile automate apăreau ca un lux sau ca un moft. Acum nu mai există fermă serioasă fără mulgătoare automate!

Există soluții pentru toate fermele!

Creșterea exigențelor privind respectarea normelor de igienă, de protecția mediului și a celor legate de calitatea alimentelor a impus schimbarea multor practici din domeniu. Așa se face că au apărut tehnologii, dar și instrumente noi, care să facă posibilă aplicarea lor. Despre noile tipuri de adăposturi pentru animale am vorbit deja. Dar noile tipuri de adăposturi au venit „la pachet” cu o serie de alte inovații. E greu de spus de unde s-a început și care a fost prima ramură.

În avicultură au fost introduse instalațiile automatizate de control a temperaturii și umidității din halele de creștere a păsărilor. În paralel s-au dezvoltat și programele de control a alternanței lumină/întuneric. S-au dezvoltat și sistemele automate de distribuire a alimentelor și a apei de băut.

În ceea ce privește creșterea vitelor, mulgătoarele automate au devenit cvasi-obligatorii. Dar acesta a fost doar un început. În multe ferme există raclete automate care colectează gunoiul de grajd din zona unde stau vacile și îl adună la capetele grajdurilor. De asemenea, alți roboți se ocupă de distribuirea hranei și adunarea acesteia la un loc, dacă este împrăștiată. De asemenea, alăptarea vițeilor o fac tot roboții. Și, ca o culme a automatizării, mulsul se face automat, fără nici o intervenție umană! O instalație specială, dotată cu o poartă de acces și una de ieșire, spală ugerul vacii, o mulge și apoi îi acordă o recompensă sub forma unui preparat special. Între timp, monitorizează și temperatura și alți parametri fiziologici ai animalului. Totul este înregistrat, pentru fiecare animal în parte, în memoria calculatorului!

Există și o multitudine de alte dispozitive care fac viața fermierilor mai ușoară, îmbunătățesc performanțele economice și reduc poluarea produsă de fermele zootehnice. Toți cei curioși pot apela la specialiștii firmelor specializate în construcția și dotarea fermelor, care îi pot îndruma spre obținerea atât a soluțiilor tehnice, cât și a celor financiare, pentru modernizarea gospodăriilor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: