Data public─ârii: 6 septembrie 2019

În perioadele foarte calde și secetoase, ca cea pe care o traversăm deja de la începutul lunii august, apar, în mod paradoxal, riscuri suplimentare în ceea ce privește poluarea.

Apa de b─âut poate deveni repede nepotabil─â!

Unul dintre riscurile colaterale ├«l reprezint─â ├«mboln─âvirea animalelor, din cauza calit─â╚Ťii necorespunz─âtoare a apei de b─âut. ├Än perioadele calde, viteza de ├«nmul╚Ťire a microorganismelor existente ├«n ap─â cre╚Öte exponen╚Ťial. A╚Öa se face c─â o ap─â care ini╚Ťial se ├«ncadra ├«n parametrii de calitate, poate ca ├«ntr-un timp destul de scurt s─â ajung─â s─â con╚Ťin─â suficien╚Ťi microbi pentru a provoca animalelor nepl─âceri. De multe ori, bacteriile provin nu din ap─â, ci de pe recipientele din care sunt ad─âpate. De aceea se recomand─â fie ca ad─âpatul animalelor s─â se fac─â la intervale precise, destul de dese, iar apoi recipientele s─â se goleasc─â de ap─â, fie ca apa din ad─âp─âtori s─â se ├«nlocuiasc─â c├ót mai des posibil.

O alt─â problem─â o constituie cur─â╚Ťirea ad─âposturilor pentru animale. Fiind cald, este firesc s─â facem cur─â╚Ťenie mai des. Dar, foarte important este ca nici un strop din apa utilizat─â ├«n acest scop s─â nu ajung─â pe p─âm├ónt. Din cauza usc─âciunii extreme, ajunge rapid ├«n p├ónza freatic─â, respectiv ├«n f├ónt├óni. ╚śi, odat─â cu aceasta, tot azotul care se afla ├«n grajd, ├«n dejec╚Ťiile animalelor.

├Än sf├ór╚Öit, un alt aspect, aparent minor dar cu poten╚Ťial poluant mare, este cel legat de depozitarea gunoiului de grajd. P─âm├óntul uscat, la fel ca ╚Öi atmosfera, ne pot da senza╚Ťia c─â nu se va ├«nt├ómpla nimic dac─â vom depozita provizoriu gunoiul direct pe sol, timp de mai multe zile. Nimic mai gre╚Öit! ├Än primul r├ónd gunoiul are propriile sale lichide, care vor ajunge rapid ├«n subteran. Apoi, ├«n cazul unei ploi, chiar scurte, de var─â, efectul poluant va fi maxim.

Așadar, în concluzie, vremea secetoasă și temperaturile crescute nu înseamnă că riscurile de poluare a apelor cu azot sunt scăzute. Dimpotrivă!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: