După cum spune o veche vorbă românească, „omul gospodar își face iarna car și vara sanie”. Această zicală este la fel de valabilă și în ceea ce privește revizia utilajelor agricole.
Tractoarele primele, combinele la urmă
Sezonul de iarnă este cea mai potrivită perioadă pentru efectuarea lucrărilor de revizie și întreținere a mașinilor și utilajelor agricole. Acest lucru se aplică în primul rând tractoarelor. În restul anului, tractoarele sunt folosite aproape tot timpul, astfel încât imobilizarea lor în service provoacă, de cele mai multe ori, perturbări în activitatea întregii ferme. Iarna, însă, sunt doar arareori solicitate și, prin urmare, se poate programa o revizie pe îndelete. În plus, dacă trebuie așteptate câteva zile unele piese de schimb, asta se poate face fără nici un stres.
La fel se întâmplă și cu celelalte utilaje: discuri, pluguri, semănători, etc. Singurele care pot aștepta liniștite primăvara sunt combinele, de care nu este nevoie prea curând.
Ca ordine generală de pregătire în vederea noului sezon agricol ar trebui avută în vedere ordinea de folosire. Printre primele utilaje care sunt puse la lucru se numără discurile și alte echipamente similare, urmate de utilajele de distribuire a îngrășămintelor și de semănători. Apoi vin la rând cele de aplicare a tratamentelor.
Efectuarea reviziilor și a reparațiilor se face cel mai bine la reprezentanții producătorului sau la firmele acreditate de către acesta. Poate că nu este soluția cea mai ieftină, dar, fără îndoială, este cea mai sigură. Aceste firme au atât personal specializat, care lucrează în conformitate cu normele de întreținere specifice, elaborate de producător, cât și posibilitatea de a vă asigura piesele de schimb de origine și nu altele, de slabă calitate. Apelarea la „băieții pricepuți” poate însemna cheltuieli mai mari pe termen lung, prilejuite de defectarea utilajelor atunci când e mai mare nevoie de ele.
Asigurarea service-ului în unități autorizate mai prezintă și garanția că în timpul lucrărilor este prevenită poluarea cu ulei, motorină sau alte substanțe. Acestea sunt colectate și apoi neutralizate în siguranță, conform normelor în vigoare. Astfel evităm poluarea pe termen lung cu compuși petrolieri, până nu demult atât de vizibilă în zona platformelor cu utilaje!