Data public─ârii: 26 februarie 2020

Iat─â c─â, pe nesim╚Ťite, iarna a trecut, iar campania de prim─âvar─â bate la u╚Ö─â. Este momentul pentru ultimele revizii ale utilajelor necesare.

Risipa de îngrășăminte = poluare sigură a apelor!

Desigur c─â cele mai solicitate utilaje vor fi tractoarele. ├Än mod normal, la aceast─â dat─â, revizia acestora ar trebui s─â fie de mult ├«ncheiat─â, fiind vorba despre o opera╚Ťiune complex─â ╚Öi care necesit─â destul de mult timp. Cu toate acestea, speciali╚Ötii recomand─â ca ╚Öi ├«n aceast─â perioad─â s─â se mai fac─â o mic─â revizie, suplimentar─â. Acum se vor verifica, ├«n mod special, nivelurile la ulei, lichidul de r─âcire, uleiul din instala╚Ťiile hidraulice. Cu aceea╚Öi ocazie trebuie verificate ╚Öi conductele ╚Öi furtunele din cauciuc, care adesea sunt atacate de roz─âtoare. De asemenea, este recomandat─â ╚Öi verificarea st─ârii de uzur─â a cauciucurilor.

De aten╚Ťie trebuie s─â se bucure ╚Öi celelalte ma╚Öini ╚Öi utilaje agricole care vor fi puse ├«n func╚Ťiune ├«n perioada imediat urm─âtoare. Printre ele se afl─â ma╚Öinile de ├«mpr─â╚Ötiat ├«ngr─â╚Ö─âminte, la care trebuie verificate pe ├«ndelete organele active. Acestea trebuie s─â asigure o ├«mpr─â╚Ötiere c├ót mai uniform─â a ├«ngr─â╚Ö─âmintelor ├«n c├ómp.

Combinatoarele, ca ╚Öi discurile, trebuie ╚Öi ele minu╚Ťios verificate. Orice defec╚Ťiune a lor, care se manifest─â prin mi╚Öc─âri mai greoaie, reprezint─â o cantitate suplimentar─â de combustibil consumat.

Foarte importante sunt ╚Öi sem─ân─âtorile. Dac─â ele nu func╚Ťioneaz─â a╚Öa cum trebuie, rezultatul este fie o pierdere ├«nsemnat─â de produc╚Ťie, cauzat─â de densit─â╚Ťi prea mici la sem─ânat, fie prin risipa de s─âm├ón╚Ť─â, din cauza pierderilor necontrolate ale semin╚Ťelor.

Cea mai indicat─â solu╚Ťie este ca pentru revizia utilajelor s─â apela╚Ťi la serviciile speciali╚Ötilor. Dac─â ├«n cazul unui disc sau combinator, de cele mai multe ori gospodarii pot sesiza ╚Öi chiar repara defec╚Ťiunile, nu la fel se ├«nt├ómpl─â cu celelalte utilaje! ├Än schimb, personalul calificat ╚Ötie exact ce ╚Öi unde s─â caute, la fel cum dispune ╚Öi de piesele de schimb necesare.

A folosi m├ón─â de lucru nespecializat─â nu ├«nseamn─â, p├ón─â la urm─â, dec├ót cheltuieli suplimentare. De cele mai multe ori, a╚Öa-zi╚Öii ÔÇ×speciali╚ÖtiÔÇŁ nu vor remedia dec├ót par╚Ťial ╚Öi temporar problemele, astfel ├«nc├ót, p├ón─â la urm─â se va ajunge la risip─â sau la imobilizarea utilajelor.

Iar dacă vine vorba despre risipa de îngrășăminte, mai ales pe bază de azot, aceasta înseamnă, inevitabil, poluarea apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: