Data publicării: 26 februarie 2020

Iată că, pe nesimțite, iarna a trecut, iar campania de primăvară bate la ușă. Este momentul pentru ultimele revizii ale utilajelor necesare.

Risipa de îngrășăminte = poluare sigură a apelor!

Desigur că cele mai solicitate utilaje vor fi tractoarele. În mod normal, la această dată, revizia acestora ar trebui să fie de mult încheiată, fiind vorba despre o operațiune complexă și care necesită destul de mult timp. Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca și în această perioadă să se mai facă o mică revizie, suplimentară. Acum se vor verifica, în mod special, nivelurile la ulei, lichidul de răcire, uleiul din instalațiile hidraulice. Cu aceeași ocazie trebuie verificate și conductele și furtunele din cauciuc, care adesea sunt atacate de rozătoare. De asemenea, este recomandată și verificarea stării de uzură a cauciucurilor.

De atenție trebuie să se bucure și celelalte mașini și utilaje agricole care vor fi puse în funcțiune în perioada imediat următoare. Printre ele se află mașinile de împrăștiat îngrășăminte, la care trebuie verificate pe îndelete organele active. Acestea trebuie să asigure o împrăștiere cât mai uniformă a îngrășămintelor în câmp.

Combinatoarele, ca și discurile, trebuie și ele minuțios verificate. Orice defecțiune a lor, care se manifestă prin mișcări mai greoaie, reprezintă o cantitate suplimentară de combustibil consumat.

Foarte importante sunt și semănătorile. Dacă ele nu funcționează așa cum trebuie, rezultatul este fie o pierdere însemnată de producție, cauzată de densități prea mici la semănat, fie prin risipa de sămânță, din cauza pierderilor necontrolate ale semințelor.

Cea mai indicată soluție este ca pentru revizia utilajelor să apelați la serviciile specialiștilor. Dacă în cazul unui disc sau combinator, de cele mai multe ori gospodarii pot sesiza și chiar repara defecțiunile, nu la fel se întâmplă cu celelalte utilaje! În schimb, personalul calificat știe exact ce și unde să caute, la fel cum dispune și de piesele de schimb necesare.

A folosi mână de lucru nespecializată nu înseamnă, până la urmă, decât cheltuieli suplimentare. De cele mai multe ori, așa-zișii „specialiști” nu vor remedia decât parțial și temporar problemele, astfel încât, până la urmă se va ajunge la risipă sau la imobilizarea utilajelor.

Iar dacă vine vorba despre risipa de îngrășăminte, mai ales pe bază de azot, aceasta înseamnă, inevitabil, poluarea apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: