Data publicării: 30 septembrie 2019

În cadrul grupului de discuții între fermieri, organizat la Ceplenița, județul Iași, în cadrul rețelei de transfer de cunoștințe între fermieri a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, am stat de vorbă cu un tânăr, foarte interesat de subiectele dezbătute.

– Sunteți fermier?

– Da, acum avem o gospodărie de familie.

– Și cine se ocupă de ea?

– În general soția se ocupă, fiind tot timpul acasă. Eu sunt la serviciu, o zi lucrez, o zi sunt liber. În zilele libere sunt foarte implicat în treburile din gospodărie.

– Din producția pe care o obțineți, vindeți sau este doar pentru consumul propriu?

– Încercăm să și vindem, dacă se ivesc cumpărători. La noi, toate produsele noastre sunt ecologice. Încercăm să păstrăm tradiția. Cu toate acestea, deocamdată nu facem eforturi în mod special, pentru că sunt fermele mari, care deja au o afacere în acest sens.

– Și care sunt problemele cu care vă confruntați în activitatea agricolă de zi cu zi?

– Pe zona noastră, o problemă ar fi că momentan avem greutăți cu accesul la apă, neavând o rețea de apă curentă. Acum tragem apă din fântâni. Care își permite, cu hidrofoarele, care nu, cu gălețile. Sau, eventual, se duce la vecinul și ia o găleată de apă pentru animale.

– V-ați gândit să faceți din gospodăria dvs. o afacere?

– Să știți că mă gândesc de ceva vreme. Am mai fost la niște instruiri organizate de primărie și mi se pare o idee foarte bună. Acum sunt într-o perioadă în care mă informez. Știu că se dau fonduri pentru fermieri. Sigur, ca orice ajutor de la stat, sunt și cerințe. Deci „eu îți dau – tu îmi dai”.

– Și când ați avea de gând să începeți?

– Vedeți dvs., ceva idei aș avea, dar aici intervine și puterea banilor. La noi, la tineret, pretențiile sunt cam prea mari. Noi am vrea să facem ceva mare, cu bani puțini. Sigur, varianta este să pornești cu ceva mai mic. Spre exemplu, am luat și eu în concesiune niște pășuni, de la primărie. Pentru că, în general, cu oile se face treabă aici, pe asta ne axăm. Așa că problema hranei pentru animale am rezolvat-o.

– Ca viitor crescător de animale, cum vedeți problema poluării cu nitrați?

– Părerea mea este că e ceva foarte adevărat! Momentan nu am o platformă de gunoi de grajd amenajată, exact cum cer domnii de la APIA, dar mi se pare normal să investesc într-una. Chiar dacă la început ar fi să fac o platformă simplă, cu câteva scânduri și o folie impermeabilă, pentru a nu se scurge în pământ dejecțiile de la animale.

– Legat de forța de muncă, cum stați în zonă?

– Foarte mulți tineri sunt plecați din țară. Dacă ar fi să fac o statistică pe satul Poiana Mărului, cred că mai bine de 50% sunt plecați. Copiii, care ar crește acum, sunt foarte puțini, bătrânii nu mai pot munci, o parte s-au dus, Dumnezeu să îi ierte… Și dacă noi, tinerii care am rămas, nu ne zbatem să facem ceva… Să știți că am fost și eu plecat afară și am revenit. M-am retras cu familia acasă. Tot acasă e mai bine! Dar trebuie să muncești. Că dacă nu muncești… ca și afară, la fel, dacă nu muncești…

– Cum este munca la noi în țară, față de afară?

– Dacă ar fi utilaje, ar fi mai ușoară. E drept că eu am lucrat acolo șofer pe camion, nu în agricultură. Oricum, tot trebuie să pui osul la treabă, că nu vine nimeni să îți dea degeaba. Din păcate, la noi avem mentalitatea asta: fiecare așteaptă să îi dea cineva. Și e o mentalitate care nu e bună, mai trebuie lucrat la ea… Mai ales că este nevoie de muncă și nu ai pe cine să iei. Și, dacă vine, trebuie să stai lângă el…

– Cu ideea de asociere între fermieri, cum sunteți în zonă?

– Da, a fost o ședință pe treaba asta, la fel, organizată de primărie. Mie mi se pare mai convenabil, dar nu toți își permit să se asocieze. Pe lângă asta, părerea mea este că oamenii nu au curaj. S-au informat prea puțin, ca să își deie seama că e ceva care e benefic. Și mai e ceva, cred că oamenii au devenit mult mai individualiști.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: