Data publicării: 4 februarie 2020

Lipsa de apă este o problemă din ce în ce mai mare în Europa. Acesta a fost contextul în care, la sfârșitul lunii ianuarie deputații Parlamentului European (PE) s-au întâlnit cu reprezentanții Comisiei. Deputații doresc, printre altele, să asigure sursele de apă dulce ale UE inclusiv prin promovarea reutilizării apei în agricultură.

Parlamentul European pregătește o legislație nouă

Sursele de apă din Europa sunt sub stres și se așteaptă ca situația să se înrăutățească din cauza schimbărilor climatice. Conform unei estimări, până în 2030, jumătate din bazinele hidrografice ale Europei ar putea fi afectate de deficitul de apă.

Pentru a asigura aprovizionarea cu apă dulce a Europei în anii următori, membrii Comitetului pentru mediu al PE au adoptat, pe 21 ianuarie, un acord informal încheiat cu Consiliul, privind o propunere de reutilizare a apelor uzate. Noile norme vor trebui în continuare să fie aprobate de Parlament și Consiliu pentru a deveni lege.

Noile reguli vizează promovarea utilizării apelor uzate tratate pentru irigații, care reprezintă aproximativ jumătate din apa utilizată în UE în fiecare an. Reutilizarea crescută a apei în agricultură ar putea contribui la reducerea deficitului.

Pentru a asigura siguranța culturilor, noile reguli introduc cerințe minime privind calitatea apei, sarcina de monitorizare frecventă și obligă instalațiile de epurare a apelor uzate să elaboreze planuri de gestionare a riscurilor. Autoritățile statelor membre trebuie să elibereze autorizații pentru stațiile de epurare și să verifice respectarea normelor.

În prezent, aproximativ 1 miliard de metri cubi de ape uzate urbane tratate sunt reutilizate anual, ceea ce reprezintă aproximativ 2,4% din reziduurile de ape uzate urbane tratate și mai puțin de 0,5% din retragerile anuale de apă dulce din UE. Dar potențialul UE este estimat la peste 6 miliarde de metri cubi – de șase ori volumul actual.

Atât statele membre sudice, cum ar fi Spania, Italia, Grecia, Malta și Cipru, cât și statele membre de nord, precum Belgia, Germania și Marea Britanie, au deja implementate numeroase inițiative privind reutilizarea apei pentru irigații, utilizări industriale și reîncărcare a acviferului. Cipru și Malta reutilizează deja mai mult de 90%, respectiv 60% din apa uzată, în timp ce Grecia, Italia și Spania reutilizează între 5 și 12% din efluenți, ceea ce indică clar un potențial imens de reutilizare în viitor a apelor uzate tratate în agricultură.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: