Împreună cu un consorțiu la nivel de lanț de companii și organizații inovatoare, Wageningen University & Research (WUR), din Olanda, a început un studiu pentru utilizarea fluxurilor reziduale compozite din serviciile alimentare și comerțul cu amănuntul ca materie primă pentru hrana animalelor (Eco-feed), în loc să le trateze ca deșeuri. Acest proiect, RENEW, este un parteneriat public-privat unic între producătorii de hrană pentru animale, organizații de mediu și de bunăstare a animalelor, companii de catering și știință.
Doar Olanda risipește până la 2,6 milioane tone de mâncare anual
În Țările de Jos se risipesc anual aproximativ 1,7 până la 2,6 miliarde de kilograme de alimente. Pentru a preveni această risipă, guvernul olandez s-a angajat față de obiectivul Strategiei europene „De la fermă la consumator” de a reduce risipa alimentară la jumătate în 2030, față de 2015. În acest context, utilizarea fluxurilor de reziduuri pentru hrana animalelor este pe lista de priorități.
Hilke Bos-Brouwers, cercetător principal la WUR, a arătat: „O mulțime de fluxuri de reziduuri, cum ar fi cojile de cartofi, pâinea și gunoiul, sunt deja folosite pentru hrana animalelor. Aceste fluxuri sunt caracterizate de o calitate constantă și o certitudine relativă cu privire la volumele disponibile. Și prețul este mic. Noi, pe de altă parte, ne concentrăm pe fluxurile complexe de reziduuri compozite din industria de catering și comerțul cu amănuntul. Acestea pot conține și produse de origine animală. Ce trebuie făcut pentru a le face potrivite pentru găini și porci? Și în ce condiții este acceptabil pentru consumatori și companiile din lanț? Cât de mult câștig de mediu se poate obține și cum ar contribui acesta la bunăstarea animalelor în sector?”. Implementarea cu succes a conceptelor de hrană ecologică depășește problemele simple legate de tehnologia procesului și preocupările legate de siguranța hranei pentru animale și a alimentelor. RENEW vrea să folosească aceste fluxuri de reziduuri în Țările de Jos și Europa. „Ne bazăm pe cercetări care arată că aceste fluxuri de reziduuri pot fi utilizate în siguranță. Devenirea durabilă trebuie să fie și atractivă din punct de vedere economic, așa că analizăm posibile modalități de extindere: utilizarea circulară a acestor fluxuri de reziduuri „dificile” va fi noua normalitate. Există un interes din ce în ce mai mare, și în Europa. Chiar și mai multe companii se pot alătura acestei mișcări: se va întâmpla acum.”, a adăugat Hilke Bos-Brouwers. În gospodăriile tradiționale din România, resturile alimentare sunt reutilizate în mod obișnuit, gospodarii neavând la bază cercetări științifice, dovadă că avem tradiții pe care le putem aprecia și promova.