Data publicării: 4 ianuarie 2022

Ca la fiecare început de an, cei mai mulți dintre oameni cad puțin spre gânduri și încearcă să le pună în ordine. Căci așa este firesc: să legi ceea ce a rămas în urmă de ceea ce dorești și speri să faci în anul ce începe. Asta încercăm și noi să facem acum!

Nevoia de apă curată și de alimente rămân reale, indiferent de schimbări!

Am trecut prin doi ani grei. Pentru cei mai mulți dintre noi, această perioadă, trecută sub stăpânirea pandemiei de Covid 19, a fost una de schimbări majore. Viața noastră s-a modificat, începând de la aspectele mărunte, precum modul de a ne întâlni cu prietenii și familia, până la cele majore. A putea umbla afară fără mască a devenit, în unele perioade, un privilegiu.

Unul dintre aspectele care s-au schimbat major este modul de comunicare. Lucruri care se discutau acum doi ani față în față, acum se discută în mediul on-line. Pe de o parte există avantajul că distanțele au fost suprimate și că mai multe persoane pot participa simultan la întâlniri la care înainte numărul de participanți era redus, din motive obiective. Reversul medaliei este că implicarea afectivă se diminuează, relațiile interpersonale scad ca intensitate. Una e să schimbi urări de bine cu cineva drag la telefon ori chiar și cu conexiune video și alta e să îmbrățișezi acea persoană, chiar și fără a spune un cuvânt… Și cam așa stau lucrurile în toate domeniile vieții.

Agricultura, însă, reprezintă un sector în care nici pandemia, nici alte evoluții, nu au cum să schimbe foarte mult lucrurile. Fie că este vorba de cultura plantelor, fie că vorbim despre zootehnie, munca de la distanță nu se poate aplica în această ramură, decât în zone foarte strict limitate. Ca urmare, contactul direct între om și pământ, dar mai ales între oameni, rămâne o realitate și o necesitate. Adică elementul de unitate și continuitate într-o lume aflată într-o schimbare nebună.

La fel, grija ca prin activitățile agricole să nu fie poluat mediul și, mai ales, apele, rămâne o altă constantă. Nevoia de apă curată, de mediu curat rămân niște repere solide, concrete ale realității și ale drumului pe care trebuie să meargă viitorul. La fel de reale și concrete ca nevoia de hrană, pe care indiferent de modul de comunicare, de socializare, de deplasare, oamenii o vor avea mereu!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: