Data publicării: 9 octombrie 2020

Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi. Dar vremea bună ne mai dă încă un răgaz pentru a ne pregăti de iarnă așa cum se cuvine. Între alte priorități, reparația grajdurilor și a adăposturilor pentru animale este una dintre activitățile care nu mai poate aștepta.

Impermeabilitatea podelei – principalul element de siguranță

Un grajd trebuie să îndeplinească nu una, ci două funcții principale. Prima este aceea de a adăposti animalele. Cea de-a doua, la fel de importantă, este de a preveni poluarea generată de dejecțiile animalelor.

Așa cum am spus în mai multe rânduri, vacile nu suferă din cauza frigului. În schimb, calitatea laptelui are de suferit dacă grajdul nu este bine aerisit. Ca atare, lucrările de reparație trebuie să se concentreze pe un sistem bun de ventilație și nu pe izolația termică. Trebuie avut în vedere în primul rând acoperișul, care să împiedice scurgerea apei din precipitații în interiorul adăpostului.

Foarte importantă este și starea podelei. La fel ca și în cazul platformelor de colectare a gunoiului de grajd, acesta nu trebuie să permită nici un fel de infiltrații în sol. Orice infiltrație provenită din grajd provoacă poluarea pânzei freatice!

Podeaua trebuie să fie străbătută, din loc în loc, de canale de scurgere, care să conducă fracția lichidă a dejecțiilor într-un canal colector și, de acolo, în recipientul în care se adună.

Un grajd bine construit trebuie să includă și un spațiu pentru depozitarea furajelor. Acesta trebuie să fie astfel dimensionat încât să permită păstrarea unei cantități îndestulătoare de hrană pentru câteva zile.

În ceea ce privește adăposturile pentru alte categorii de animale, toate au un numitor comun: acela că trebuie astfel construite încât orice scurgere de gunoi provenit de la animale să poată fi captată și transportată la platforma de colectare. Altfel, nitrații conținuți ajung în pânza freatică și, de acolo, prin fântâni, direct în ciorba sau în ceaiul gospodarilor vecini!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: