
Utilizarea semințelor tratate constituie unul dintre elementele principale ale obținerii unor recolte de calitate. Dar, pe de altă parte, tratamentul semințelor, la fel ca și manipularea lor ulterioară, sunt supuse unor reglementări speciale, elaborate conform mai multor directive europene.
Din 31 ianuarie UE va avea o nouă listă a substanțelor permise
Tratamentul semințelor are mai multe scopuri. Primul este de a asigura păstrarea lor în bune condiții, împiedicând apariția unor mucegaiuri sau fungi care ar putea afecta puterea de germinare. Un alt obiectiv este acela ca după semănare să nu fie atacate de diverse insecte.
Tratamentul se face în instalații speciale, care să nu permită răspândirea substanțelor folosite în atmosferă și să asigure un dozaj precis. Este interzis ca tratamentul să fie efectuat de către persoane neautorizate sau în instalații improvizate! Aceste practici sunt aspru sancționate de lege!
Principalul motiv pentru care au fost elaborate aceste norme este acela că substanțele de tratament sunt foarte toxice pentru albine și alte insecte polenizatoare.
O altă măsură specială care trebuie luată, este utilizarea deflectoarelor de praf la semănători. Acestea sunt niște simple măști metalice care opresc împrăștierea prafului în timpul semănatului și nu afectează în nici un fel viteza sau calitatea operațiunii. În schimb opresc substanțele cu care semințele au fost tratate să se împrăștie sub formă de praf.
De altfel, și marii producători de semințe tratate au pus la punct tehnologii care să reducă până la zero răspândirea substanțelor folosite la tratare sub formă de praf. În acest scop, după tratament semințele sunt „îmbrăcate” într-un fel de ceară, care fixează pulberea.
În ceea ce privește substanțele autorizate, acestea sunt riguros reglementate de normele europene. De la an la an numărul lor se reduce. Din 31 ianuarie, o nouă listă de substanțe va intra în vigoare!
În concluzie, respectarea normelor privind tratamentul semințelor și utilizarea semințelor tratate este o chestiune foarte serioasă. Abordând-o astfel, evităm poluarea cu substanțe toxice, atât pentru mediu, cât și pentru oameni!