Data public─ârii: 8 septembrie 2021

Noul Program de Ac╚Ťiune, tocmai pentru a fi c├ót mai u╚Öor de aplicat de c─âtre fermieri, aduce modific─âri ├«n privin╚Ťa modului de stocare a gunoiului de grajd. ╚śi ├«n ceea ce prive╚Öte modul de construire a utilit─â╚Ťilor de stocare ├«n fermele mici regulile sunt modificate.

Pentru maxim 8 UVM, gunoiul se poate colecta și pe folii de polietilenă

Ca regul─â general─â, depozitele trebuie s─â aib─â o capacitate care s─â asigure stocarea pentru o perioad─â mai mare cu o lun─â dec├ót intervalul de interdic┼úie pentru aplicarea pe teren a ├«ngr─â┼č─âmintelor organice. Totu╚Öi, ├«n localit─â╚Ťile ├«n care exist─â platforme comunale de colectare a gunoiului de grajd, capacitatea de stocare a unei platfome individuale pentru gunoiul de grajd va fi dat─â de intervalul de timp la care se transport─â gunoiul respectiv c─âtre platforma comunal─â.

Pentru depozitarea gunoiului de grajd provenit de la exploata╚Ťii cu mai pu┼úin de 40 UVM, cerin┼úele minime pentru impermeabilizarea bazei locului de depozitare sunt: sol tasat acoperit cu o folie de polietilen─â de densitate mare sau orice alt─â solu╚Ťie constructiv─â durabil─â, prin care se asigur─â impermeabilizarea suprafe╚Ťei pe care se depoziteaz─â gunoiul de grajd. Se interzice depozitarea gunoiului de grajd direct pe sol, iar frac╚Ťia lichid─â trebuie colectat─â.

Folia de polietilen─â de densitate mare se accept─â doar pentru depozite ce provin de la maxim 8 UVM. Astfel, ├«n cadrul unei exploata╚Ťii de p├ón─â la 40 UVM se pot realiza mai multe platforme mai mici de depozitare a gunoiului de grajd, cu condi┼úia ca cerin┼úele minime de impermeabilizare s─â fie corespunz─âtoare capacit─â┼úii ei de stocare, iar volumul de depozitare total s─â corespund─â num─ârului total de animale din ferm─â (de exemplu, pentru o ferm─â de p├ón─â la 40 UVM, se pot utiliza 5 depozite ce folosesc folie de polietilen─â pentru gunoiul de grajd colectat de la maxim 8 UVM fiecare).

Sistemele de depozitare ╚Öi compostare a gunoiului de grajd provenit de la exploata╚Ťii cu un num─âr de animale de peste 40 UVM, se realizeaz─â pe platform─â betonat─â, cu bazin de reten╚Ťie pentru frac╚Ťia lichid─â sau lagun─â cu membran─â impermeabil─â ori betonat─â, sau orice alt─â variant─â constructiv─â durabil─â care asigur─â impermeabilizarea suprafe╚Ťei pe care se depoziteaz─â gunoiul de grajd. ├Än aceste cazuri, se interzice depozitarea gunoiului de grajd direct pe sol sau pe folii de plastic/polietilen─â de densitate mare.

Cerin╚Ťele minime legate de solu╚Ťia constructiv─â pentru fermele de 40 UVM ╚Öi mai mari, respectiv de a dispune de o platform─â betonat─â pentru depozitarea ╚Öi compostarea gunoiului de grajd, cu bazin de reten╚Ťie pentru frac╚Ťia lichid─â, lagun─â betonat─â sau cu membran─â impermeabil─â, fa╚Ť─â de cerin╚Ťele anterioare referitoare la orice form─â de impermeabilizare, beneficiaz─â de o perioad─â tranzitorie de 3 ani de la punerea ├«n aplicare a acestui Program de ac╚Ťiune.

Pentru calculul suprafe╚Ťelor ╚Öi volumelor necesare se recomand─â folosirea tabelului din Programul de Ac╚Ťiune, disponibil pe site sau direct aici.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: