Data public─ârii: 29 septembrie 2022

Iat─â-ne ajun╚Öi la sf├ór╚Öitul lunii septembrie. Este perioada c├ónd ├«n multe ferme are loc ├«nsilozarea furajelor. De aceea, relu─âm c├óteva dintre regulile de baz─â prev─âzute ├«n Programul de ac╚Ťiune pentru protec┼úia apelor ├«mpotriva polu─ârii cu nitra╚Ťi proveni╚Ťi din surse agricole (PA), obligatoriu pentru to╚Ťi fermierii.

Efluen╚Ťii pot polua grav sau pot completa hrana porcilor

Este recomandat ca însilozarea furajelor să se facă la un conţinut de materie uscată de peste 25%, iar baza silozului să fie căptușită cu un strat de paie pentru absorbţia efluenţilor formaţi. Furajele însilozate la un conţinut de materie uscată de 18% produc aproximativ 150 l efluent per tonă. Dacă furajul este uscat până la un conţinut de 25% substanţă uscată atunci cantitatea de efluent scade la aproximativ 25 l per tonă.

Silozurile trebuie astfel proiectate ┼či construite ├«nc├ót s─â asigure protec┼úie contra infiltra┼úiilor de efluen┼úi. Ele trebuie acoperite, pentru a nu p─âtrunde ap─â din precipita┼úii ┼či trebuie prev─âzute cu o podea impermeabil─â, u┼čor ├«nclinat─â (pant─â recomandat─â de 2%) pe care scurgerile de efluent s─â fie conduse ┼či stocate ├«ntr-un bazin subteran de capacitate corespunz─âtoare, rezistent la coroziune acid─â. Pentru silozurile cu o capacitate mai mic─â de 1500 m┬│, capacitatea minim─â a bazinului trebuie s─â fie de 3 m┬│ la fiecare 150 m┬│ din capacitatea silozului. ├Än perioadele de scurgere maxim─â a efluentului, bazinul trebuie golit zilnic.

Pentru silozurile cu capacitatea peste 1500 m³, bazinul trebuie să aibă o capacitate minimă de 30 m³ plus un m³ pentru fiecare 150 m³ de capacitate de însilozare peste 1500 m³.

Se monitorizeaz─â cu aten┼úie nivelul efluentului din bazin, care se gole┼čte la intervale de timp regulate. Nu se las─â niciodat─â ca bazinul s─â se umple peste nivelul maxim ┼či se verific─â s─â nu fie blocate canalele de colectare a efluentului.

Silozul ┼či bazinul trebuie amplasate la o distan┼ú─â de minim 50 m de cursurile de ap─â pentru a preveni o poluare accidental─â.

├Änainte de a trece la o nou─â ├«nsilozare, silozul trebuie inspectat ╚Öi, dac─â este cazul, executate lucr─âri de ├«ntre┼úinere pentru a asigura etan┼čeitatea acestuia.

Conform speciali╚Ötilor care au elaborat PA, efluentul de siloz con┼úine nutrien┼úi valoro┼či care pot suplini p├ón─â la 15% din necesarul de hran─â al porcilor pentru ├«ngr─â┼čat!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: