Data publicării: 29 septembrie 2022

Iată-ne ajunși la sfârșitul lunii septembrie. Este perioada când în multe ferme are loc însilozarea furajelor. De aceea, reluăm câteva dintre regulile de bază prevăzute în Programul de acțiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole (PA), obligatoriu pentru toți fermierii.

Efluenții pot polua grav sau pot completa hrana porcilor

Este recomandat ca însilozarea furajelor să se facă la un conţinut de materie uscată de peste 25%, iar baza silozului să fie căptușită cu un strat de paie pentru absorbţia efluenţilor formaţi. Furajele însilozate la un conţinut de materie uscată de 18% produc aproximativ 150 l efluent per tonă. Dacă furajul este uscat până la un conţinut de 25% substanţă uscată atunci cantitatea de efluent scade la aproximativ 25 l per tonă.

Silozurile trebuie astfel proiectate şi construite încât să asigure protecţie contra infiltraţiilor de efluenţi. Ele trebuie acoperite, pentru a nu pătrunde apă din precipitaţii şi trebuie prevăzute cu o podea impermeabilă, uşor înclinată (pantă recomandată de 2%) pe care scurgerile de efluent să fie conduse şi stocate într-un bazin subteran de capacitate corespunzătoare, rezistent la coroziune acidă. Pentru silozurile cu o capacitate mai mică de 1500 m³, capacitatea minimă a bazinului trebuie să fie de 3 m³ la fiecare 150 m³ din capacitatea silozului. În perioadele de scurgere maximă a efluentului, bazinul trebuie golit zilnic.

Pentru silozurile cu capacitatea peste 1500 m³, bazinul trebuie să aibă o capacitate minimă de 30 m³ plus un m³ pentru fiecare 150 m³ de capacitate de însilozare peste 1500 m³.

Se monitorizează cu atenţie nivelul efluentului din bazin, care se goleşte la intervale de timp regulate. Nu se lasă niciodată ca bazinul să se umple peste nivelul maxim şi se verifică să nu fie blocate canalele de colectare a efluentului.

Silozul şi bazinul trebuie amplasate la o distanţă de minim 50 m de cursurile de apă pentru a preveni o poluare accidentală.

Înainte de a trece la o nouă însilozare, silozul trebuie inspectat și, dacă este cazul, executate lucrări de întreţinere pentru a asigura etanşeitatea acestuia.

Conform specialiștilor care au elaborat PA, efluentul de siloz conţine nutrienţi valoroşi care pot suplini până la 15% din necesarul de hrană al porcilor pentru îngrăşat!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: