Data publicării: 5 martie 2019

Codul de bune practici agricole nu se referă doar la poluarea cu azot provenind din gunoi de grajd sau alte surse naturale. Dimpotrivă, acesta acordă o importanță deosebită și modului în care sunt manipulate, depozitate și utilizate îngrășămintele chimice. În continuare vă vom prezenta o sinteză a celor mai importante prevederi din acest sector. Desigur că, pentru mai multe amănunte, cel mai indicat este să consultați CBPA, atunci când sunteți în situația de a lucra cu respectivele substanțe!

Există soluții pentru o bună gestionare a fertilizatorilor

Situația ideală este aceea în care fermierii nu păstrează în exploatațiile lor îngrășămintele chimice ce urmează a fi aplicate. Din nefericire, însă, regulile economiei de piață fac ca această situație să fie una foarte rară. De obicei, îngrășămintele se obțin mai ieftin atunci când sunt cumpărate în cantități mai mari și cu mult timp înainte de perioada de aplicare. CBPA recunoaște această situație și stabilește o serie de reguli de păstrare a îngrășămintelor, astfel încât, în perioada de depozitare, riscul de apariție a unor poluări să fie redus la maximum.

În primul rând, spațiile în care se face depozitarea trebuie să aibă podelele impermeabile, să fie bine aerisite și să asigure temperaturi scăzute. De asemenea, aceste depozite trebuie să fie uscate. Ele trebuie construite din materiale neinflamabile, de preferință cărămidă sau altele la fel de durabile. Acoperișul trebuie realizat din țiglă sau tablă.

Depozitele de îngrășăminte se amplasează la o distanță de 30 – 40 de metri față de celelalte clădiri din fermă. De asemenea, ele trebuie să se afle la o distanță cât mai mare posibil de orice sursă de apă, mai prevede CBPA.

Înălțimea maximă a stratului de depozitare va fi de cel mult doi metri, indiferent de grosimea sacilor. Sacii se vor așeza întotdeauna culcați, pentru a evita spargerea lor.

Sub nici un motiv sacii cu îngrășăminte nu se depozitează afară sau sub șoproane, pentru că în astfel de situații riscul de poluare se transformă în certitudine!

În concluzie, există reguli pentru utilizarea corectă a fertilizatorilor chimici care, odată respectate, scad considerabil riscul poluării apelor cu nitrați.

Recomandărilor editorilor pe aceeași temă: