Data publicării: 31 martie 2021

Iată că acum avem răspunsul la întrebarea „când începem semănatul porumbului?”. Iarna târzie din luna martie a spulberat toate planurile celor care se gândiseră să înceapă semănatul încă din martie!

Densitatea culturii depinde de știința și mijloacele fermierilor

Precipitațiile abundente ale acestui Mărțișor sunt o armă cu două tăișuri. Pe de o parte, au refăcut rezerva de apă din sol. Astfel, răsărirea porumbului care va fi însămânțat pare că se va face sub bune auspicii. Pe de altă parte, punerea seminței în brazdă este destul de serios amânată, tocmai din cauza faptului că terenurile sunt prea umede pentru a permite accesul utilajelor. Așa că, vrând-nevrând, ajungem tot la calendarul tradițional. După cum se arată lucrurile și după ce spun meteorologii, sezonul de semănat va fi de la jumătatea lunii aprilie până la jumătatea lunii mai, după buchea vechilor tratate.

Despre densitate, însă, e o altă discuție. Deja de mai mulți ani, unii dintre fermieri experimentează tehnologii noi. Este clar că dacă se preconizează efectuarea prașilei mecanic, atunci distanța între rânduri trebuie să fie suficient de mare pentru a permite accesul utilajelor sau al muncitorilor. Aceasta înseamnă o distanță de minim 70 cm între rânduri, adică o densitate de aproximativ 60.000-65.000 plante/ha. În schimb, dacă se optează pentru erbicidare, atunci distanțele pot fi scăzute considerabil. Cea mai mică distanță între plante, experimentată cu succes, este cea din cultura „în pătrat”, cu o distanță de 37,5 cm între plante. Asta înseamnă între 72.000 și 75.000 plante/ha. Dacă lucrurile merg bine, rezultatul se materializează printr-o diferență de producție de peste două tone/ha față de semănatul în rânduri distanțate la 70 cm.

Pe scurt, dacă porumbul este semănat prea timpuriu, când temperaturile nu ating încă 8-10°C, germinarea este lentă, iar răsărirea este întârziată. Plantulele sunt firave, ceea ce generează o dezvoltare insuficientă a rădăcinii. Ca urmare consumul de nutrienți este redus, iar plantele nu se dezvoltă.

La extrema cealaltă, semănatul prea târziu provoacă o germinare și o răsărire rapidă, în condițiile unor temperaturi de peste 10°C. Pentru că și zilele sunt mai lungi, tija se alungește mai mult. Apare riscul căderii. Pentru că sezonul de creștere rămâne prea scurt, cantitatea de amidon înmagazinată este scăzută. În cazul porumbului siloz, calitatea este mai scăzută.

Un ultim aspect de care trebuie ținut cont: la dozarea semințelor trebuie să se ia în calcul o rată de germinare de cca. 95%, în cazul semințelor certificate.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: