Data publicării: 28 mai 2021

Dezvoltarea plantelor este un proces deosebit de complex. De aceea, există o multitudine de aspecte asupra cărora fermierii pot „lucra”, astfel încât să obțină rezultate maxime în condițiile date.

Rezultate mai bune doar cu o tehnologie integrată!

În funcție de condițiile diferite, plantele se dezvoltă și ele diferit. De exemplu, dacă sezonul cald începe devreme și există apă suficientă, atunci partea aeriană a plantei tinde să se dezvolte prea repede, în timp ce rădăcinile „rămân în urmă”. Rezultatul va fi o plantă debilă, cu o producție slabă. La fel se poate întâmpla cu plantele care rodesc prea mult, față de capacitatea de hrănire. Ori, dimpotrivă, plantele se pot dezvolta mai lent, în ciuda potențialului genetic și a cantității de îngrășăminte oferite.

Pentru a evita aceste lucruri, una dintre soluțiile folosite din ce în ce mai des este aplicarea regulatorilor de creștere.

Regulatorii de creștere sunt compuși organici ce modifică procesul fiziologic normal al plantelor de cultură. Aceștia acționează la nivel celular pentru a stimula sau inhiba anumite enzime sau sisteme de enzime.

PGR, cum mai sunt cunoscuți, pot fi de origine naturală, ca hormonii produși de plante, sau sintetici. Aceștia se grupează în cinci clase principale, și anume: auxine, gibereline, citokimine, acid abscizic și etilena.

Pentru prima dată în istorie PGR au fost utilizați în anul 1930, când etilena a fost utilizată pentru stimularea înfloririi la ananas, în SUA. La ora actuală, PGR și-au dovedit utilitatea în toate ramurile agriculturii vegetale.

La cereale, PGR determină dezvoltarea sistemului radicular, reduc talia și, implicit, limitează riscul de cădere. Pe de altă parte, accelerează metabolismul și stimulează transferul de nutrienți. Datorită reglării închiderii și deschiderii stomatelor, cresc toleranța la stresul termic și hidric.

Aplicarea lor determină o coacere mai uniformă și precoce, iar ca rezultat direct, cresc producția din punct de vedere calitativ și cantitativ.

În legumicultură, ca și în pomicultură, folosirea regulatorilor de creștere determină obținerea a mai multe fructe pe plantă, dar nu mai multe decât poate susține aceasta. Mai trebuie precizat că PGR trebuie să facă parte dintr-o tehnologie integrată. Fără o cantitate suficientă de nutrienți sau de apă, nu vor conduce la rezultate deosebite.

În concluzie, specialiștii recomandă utilizarea regulatorilor de creștere ca pe un element de bază al unei agriculturi moderne, dar, totodată, cu respectarea strictă a normelor de utilizare. Astfel, PGR pot ajuta la scăderea cantității de azot utilizate, ceea ce conduce la un risc mai mic de poluare a apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: