Data publicării: 23 aprilie 2021

Așa cum se spune într-un document elaborat de Comisia Europeană, „Uniunea Europeană are de mai multe decenii unele dintre cele mai ridicate standarde în materie de bunăstare a animalelor din lume, iar politica sa agricolă comună (PAC) conține obiective care acoperă și acest domeniu”. Tocmai de aceea, continuăm să vă prezentăm câteva dintre principalele categorii reglementate de aceste norme.

Pe timp de caniculă, animalele au nevoie de spații mai largi

Animalele trebuie adăpostite pe perioadele călduroase mai lungi. Adăpostul este foarte important, în special pentru animalele foarte tinere, bătrâne şi pentru cele bolnave. Cel mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă trebuie să protejeze de razele soarelui şi să permită vântului să răcorească animalele, aceste criterii fiind extrem de importante atunci când se optează pentru tipul şi locaţia adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spaţiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost. Este important ca fiecare animal să aibă suficient spaţiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului. Uneori poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce mentalitatea de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiţii de temperaturi ridicate, se recomandă creşterea spaţiului alocat per cap de animal cu minimum 10%.

Este esenţial să se ofere animalelor suficientă apă curată şi rece, precum şi zone de umbră. Adăpătorile trebuie să fie suficient de mari şi construite în aşa fel încât toate animalele să ajungă uşor la ele. Numărul de adăpători sau alte surse de apă trebuie să fie sporit în cazul existenţei unui număr mare de animale. Aceste adăpători trebuie fixate într-un mod în care să nu poată fi răsturnate, precum şi să fie menţinute într-o stare corespunzătoare de igienă. De asemenea, acestea nu trebuie să permită rănirea animalelor când sunt folosite. Adăpătorile mari, din beton, ajută apa să se păstreze rece. Ţevile de apă trebuie să fie suficient de groase încât să asigure presiunea necesară momentelor de cerere ridicată. De asemenea, apa ar trebui să fie furnizată printr-un sistem automat, în locul containerelor care pot fi golite sau răsturnate de animale însetate. Locaţia adăpătorilor trebuie să fie cunoscută de animale cu câteva zile înainte sosirii valului de căldură, şi trebuie să fie în apropierea animalelor. De asemenea, este important ca atunci când se schimbă locul de păşunat, adăpătorile să fie vizibile pentru animale (îndeosebi pentru cele tinere). Lungimea jgheabului de adăpare trebuie să permită adăparea simultană a mai multor animale. Animalelor care nu sunt ţinute în adăposturi trebuie, după caz şi în măsura posibilităţilor, să li se asigure protecţia necesară împotriva intemperiilor şi riscurilor privind sănătatea lor.

Mult mai multe aspecte privind condițiile minimale care trebuie să le fie oferite animalelor sunt disponibile pe site-urile MADR, APIA și ale Direcțiilor Sanitar-Veterinare Județene.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: