Data publicării: 21 aprilie 2021

Modul în care sunt tratate animalele, condițiile în care sunt adăpostite, hrana ce li se oferă, modul de transport și cel de sacrificare constituie, în optica Uniunii Europene, chestiuni de mare importanță. Din acest motiv, ele sunt precis reglementate de către legislația în domeniu. De asemenea, ridicarea continuă a standardelor este sprijinită prin subvenții acordate fermierilor care înțeleg să facă acest lucru.

Proprietarii trebuie să stabilească măsuri de evacuare în caz de inundații!

În continuare prezentăm câteva dintre cele mai importante categorii de prevederi din domeniu.

Ţinând cont de prognoza meteo, proprietarii/îngrijitorii de animale trebuie să ia măsuri rezonabile, cum este cazul pregătirii furajelor şi a apei când se ştie/anticipează că animalele vor fi afectate pe timpul evoluţiei fenomenelor meteo extreme. Aceştia trebuie să verifice starea animalelor la intervale regulate şi trebuie să adopte măsuri corective când situaţia o impune (ex. aprovizionarea cu mai multă apă). În cazul situaţiilor mai dificile, este posibil să fie nevoie să se apeleze la ajutor extern, spre exemplu, când proviziile sunt pe terminate sau accesul la animale se dovedeşte a fi dificil (de exemplu, în caz de viscol).

În situaţia în care animalele de fermă sunt ţinute într-o zonă în care există risc de inundaţii, trebuie ca proprietarii şi îngrijitorii de animale să elaboreze un plan pentru a le proteja. Planul trebuie să includă, dar să nu fie limitat la, locul în care vor fi mutate animalele în caz de inundaţie şi modalitatea de transport a acestora astfel încât să fie respectate condiţiile minime de protecţie. Proprietarii/îngrijitorii de animale pot afla dacă zona în care cresc animale este încadrată la risc de inundaţie sau alte intemperii prin intermediul instituţiilor competente, cum este Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sau Administraţia Naţională de Meteorologie. Mai mult, se recomandă urmărirea comunicatelor oficiale care vizează riscurile de inundaţie, emise de instituţiile competente. În timpul şi după producerea de inundaţii, viscol sau alte intemperii, apa de canal, gunoiul de grajd şi substanţele chimice pot polua apa şi acest lucru poate afecta animalele care o consumă. În acest caz, trebuie solicitate informaţii din partea medicului veterinar cu privire la potabilitatea apei.

Un alt set de măsuri, despre care vom vorbi într-un material următor se referă la modul în care animalele trebuie ferite de temperaturile ridicate.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: