Data publicării: 6 ianuarie 2023

Solul reprezintă una dintre cele mai importante resurse pentru agricultură. De calitatea solului depinde, într-o foarte mare măsură, calitatea culturilor. Dar, în ultimii ani, mulți dintre fermieri par să fi uitat acest aspect. Ei se concentrează pe administrarea de fertilizanți sau produse pentru protecția plantelor, neglijând însă tratamentele pentru refacerea solului.

Gunoiul de grajd – cel mai eficient medicament

Solul înmagazinează de două ori mai mult carbon organic decât vegetaţia. Solurile din UE conţin peste 70 de miliarde de tone de carbon organic sau în jur de 7% din bugetul total de carbon la nivel global.

Această cifră este elocventă atunci când ne gândim că statele membre ale UE emit 2 miliarde de tone de carbon în fiecare an din alte surse. Aşadar, solurile joacă un rol decisiv în schimbările climatice. Chiar şi o pierdere mică, de 0,1%, de carbon din solurile europene, emis în atmosferă, este echivalentul unei emisii de carbon de la încă 100 de milioane de maşini aflate pe şosele.

Iată și câteva posibilități de activare a solului:

  • utilizați regulat îngrășăminte organice cu eliberare lentă și înglobați-le în sol. Renunțați în cea mai mare măsură la prelucrarea frecventă a solului, intensă și în profunzime.
  • utilizați produse fitofarmaceutice chimice numai în cazuri de necesitate absolută.
  • răsfățați solul cu o încărcătură de compost în fiecare an. Când produceți compost nou, cel mai bine utilizați un activator pentru compost. Pământul cu o cotă mare de compost din materiale verzi asigură, de asemenea, o vitalizare microbiană a solului.
  • acordați atenție valorii pH-ului solului dumneavoastră și verificați-l regulat. În cazul unor valori pH prea reduse (sub 5,5) se recomandă o administrare de calcar și, ca măsură preventivă (acolo unde este posibil), utilizarea pentru udat a unei ape mai dure în loc de apă de ploaie.

Conform mai multor studii, cele mai bogate în nutrienți și deosebit de valoroase, pentru că de obicei nu există în circuitul din grădină, sunt composturile de origine animală, gen îngrășămintele organice provenite de la bovine. Experimentele au demonstrat că aplicarea gunoiului de grajd pe cernoziomul obişnuit moderat erodat a condus la majorarea conţinutului de humus şi a formelor mobile de fosfor şi potasiu. Pe parcursul a zece ani cantitatea de humus a sporit cu 0,47 – 0,72 % sau cu 0,05 – 0,07 % anual, a fosforului mobil şi a potasiului schimbabil, respectiv cu 3,3 – 3,9 şi 2,9 – 8,3 mg/100 g sol. Un alt rezultat a fost reducerea fracţiunilor bulgăroase cu 24,0-26,6%, majorând concomitent formaţiunile structurale cu 6,0-11,2%. Totodată s-au îmbunătăţit însuşirile mecanice ale solului. Valoarea rezistenţei la penetrare a scăzut cu 43%. În cuvinte mai simple, gunoiul de grajd face solurile grele ușor lucrabile, reducându-se astfel și consumul de motorină.

În urma aplicării gunoiului de grajd pe cernoziomul obişnuit moderat erodat pe parcursul a 9 ani s-a înregistrat un spor de recoltă de 39-54 % faţă de loturile-martor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: