Data publicării: 11 martie 2019

Pentru a obține rezultatele dorite și, în același timp, a nu polua apele cu nutrienți nu este suficientă doar respectarea regulilor referitoare la cantitățile de îngrășăminte aplicate. Foarte important este și modul în care se face aplicarea. Codul de bune practici agricole (CBPA) acordă un spațiu destul de amplu descrierii regulilor care trebuie respectate legat de acest aspect.

Recomandări pentru luna martie

În perioada pe care o traversăm acum, respectiv începutul lunii martie, se aplică fertilizări la culturile semănate în toamnă (păioase și rapiță), precum și la culturile perene, cum ar fi livezile și viile. În cazul solurilor cu textura grosieră pe care s-au semănat culturi de toamnă, Codul recomandă aplicarea fracționată a cantităților de îngrășăminte.

O mare parte dintre recomandări se referă la utilajele folosite. O caracteristică importantă a acestora trebuie să fie aceea a unei bune rezistențe la coroziune a părților active, căci de aceasta depinde nu numai fiabilitatea mecanismelor, ci și menținerea reglajelor și funcțiunilor tehnice.

Cea mai bună metodă de aplicare a îngrășămintelor chimice este considerată a fi încorporarea direct în sol. Pentru a împiedica pătrunderea nitraților spre apele subterane, fertilizarea nu se face pe solurile proaspăt lucrate în profunzime.

Îngrășămintele chimice solide sub formă de pulberi sau granule pot fi aplicate la suprafața solului, prin împrăștiere cu mașini de aplicare a îngrășămintelor. Indiferent că este vorba de mașini cu distribuitor de tip disc centrifugal sau de cele cu distribuție mecanică, cel mai important este ca dozarea să fie cât mai constantă și distribuția cât mai uniformă.

Una dintre cele mai importante reguli este ca niciodată să nu se lucreze cu material cu bulgări sau cu granulația mai mare decât cea de fabricație și să nu se lucreze pe ceață sau burniță.

În concluzie, înainte de a purcede la treabă, este recomandată consultarea textului integral (CBPA pg. 109 – 113), pentru ca utilizarea fertilizanților să se facă în mod corect și fără riscul poluării apelor.

Recomandărilor editorilor pe aceeași temă: