Data publicării: 12 octombrie 2020

Grădina de legume poate furniza încă numeroase produse proaspete și gustoase, în ciuda venirii toamnei. De fapt, domolirea arșiței precum și, sperăm, ceva mai multă umezeală, fac ca anumite plante de-abia acum să aibă condiții optime de dezvoltare.

Legumele de toamnă pot fi mai gustoase ca cele de vară

În luna octombrie tomatele se dezvoltă încă foarte bine. Dacă plantele au condiții să se dezvolte suficient de mult pe înălțime, atunci fructele de la etajele superioare, chiar dacă nu se vor coace până la venirea frigului, vor oferi o excelentă materie primă pentru murături sau pentru un preparat special, dulceața de gogonele. La fel stau lucrurile și cu ardeii iuți!

De asemenea, pătrunjelul de frunză și mărarul vor oferi o producție de foarte bună calitate. Frunzele se pot recolta și congela proaspete. Astfel își vor păstra aroma mult mai bine decât dacă ar fi uscate. La fel stau lucrurile și cu menta destinată salatelor sau cocktailurilor.

Salata verde crește foarte bine în luna octombrie. Pe lângă ea, la fel de bine se pot cultiva ridichiile de lună, care dau un plus de farmec salatelor de toamnă.

Fasolea verde de octombrie este și ea foarte fragedă, mai ales dacă are apă destulă.

Se mai poate semăna, de asemenea spanac. Plantele obținute ne vor ajuta să întărim organismul cu o rezervă de vitamine, atât de necesare în sezonul rece, care se apropie.

Pentru a ajuta aceste legume să se dezvolte un pic mai accelerat, astfel încât vremea rea să nu le prindă înainte de a fi gata pentru consum, nu strică administrarea unor cantități moderate de azot. Desigur că cel mai bine este ca acesta să fie administrat sub formă de mraniță (amestec de compost cu pământ).

Atenție însă la cantitatea folosită, pentru a nu depăși cantitățile maxime de substanță activă permise de Codul de bune practici agricole!

De asemenea, nu uitați că după 1 noiembrie administrarea îngrășămintelor este interzisă!

În concluzie, folosirea rațională a îngrășămintelor ne poate permite să obținem produse proaspete din grădină și toamna târziu, păstrând, în același timp, curățenia apelor din fântâni!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: