Data publicării: 10 septembrie 2021

Orice campanie de recoltare reprezintă pentru agricultori o provocare. Totuși, cea a porumbului a rămas, atât prin tradiție, cât și prin specificul său, cea mai mare provocare.

O recoltă voluminoasă, la vreme capricioasă

Unul dintre principalele motive pentru care culesul porumbului este o provocare însemnată este legat de volumul mare al producției. Indiferent cum se recoltează și se depozitează, porumbul este o plantă voluminoasă, astfel încât necesită mult spațiu.

Astăzi porumbul se recoltează relativ ușor, cu combina. La o singură trecere sunt separate boabele, știuleții, iar cocenii sunt balotați sau tocați. Până în urmă cu doar două – trei decenii, procesul era mult mai complex: întâi se culegeau manual știuleții, în coșuri care erau cărate până la capătul rândurilor. După aceea cocenii se tăiau separat, se strângeau snopi și se depozitau în șire.

Cu toate aceste progrese, recoltarea porumbului mai are și alte particularități, care o fac destul de dificilă. Pentru că se desfășoară toamna, în unele cazuri destul de târziu, vremea nu este mereu favorabilă. Iar cum toamna ploile sunt consistente, iar temperaturile scăzute, pământul rămâne moale timp îndelungat. De aceea, organizarea trebuie să fie făcută foarte bine, astfel încât orice interval de timp favorabil să fie folosit cu maximă eficiență.

Momentul culesului trebuie corelat și cu gradul de uscare al boabelor. Desigur că acestea mai pot fi uscate și după cules, în instalații speciale, până sunt aduse la standardul de umiditate de 14 – 17%. Dar acest lucru implică costuri suplimentare.

O provocare la fel de mare o reprezintă și recoltarea porumbului pentru siloz. Însilozarea în sine trebuie făcută astfel încât să conducă la realizarea mai multor lucruri dintr-o dată. În primul rând, trebuie asigurată o bună însilozare a plantelor în baloți închiși ermetic, astfel încât să nu se deterioreze. Apoi trebuie procedat astfel încât efluenții din siloz să poată fi captați, fără să ajungă să polueze apele din zonă. De altfel, și Programul de Acțiune consacră un spațiu amplu acestui aspect, așa că vom reveni pe larg.

Până atunci, vă urăm recolte bogate și ape curate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: