Data public─ârii: 10 septembrie 2021

Orice campanie de recoltare reprezint─â pentru agricultori o provocare. Totu╚Öi, cea a porumbului a r─âmas, at├ót prin tradi╚Ťie, c├ót ╚Öi prin specificul s─âu, cea mai mare provocare.

O recolt─â voluminoas─â, la vreme capricioas─â

Unul dintre principalele motive pentru care culesul porumbului este o provocare ├«nsemnat─â este legat de volumul mare al produc╚Ťiei. Indiferent cum se recolteaz─â ╚Öi se depoziteaz─â, porumbul este o plant─â voluminoas─â, astfel ├«nc├ót necesit─â mult spa╚Ťiu.

Ast─âzi porumbul se recolteaz─â relativ u╚Öor, cu combina. La o singur─â trecere sunt separate boabele, ╚Ötiule╚Ťii, iar cocenii sunt balota╚Ťi sau toca╚Ťi. P├ón─â ├«n urm─â cu doar dou─â ÔÇô trei decenii, procesul era mult mai complex: ├«nt├ói se culegeau manual ╚Ötiule╚Ťii, ├«n co╚Öuri care erau c─ârate p├ón─â la cap─âtul r├óndurilor. Dup─â aceea cocenii se t─âiau separat, se str├óngeau snopi ╚Öi se depozitau ├«n ╚Öire.

Cu toate aceste progrese, recoltarea porumbului mai are ╚Öi alte particularit─â╚Ťi, care o fac destul de dificil─â. Pentru c─â se desf─â╚Öoar─â toamna, ├«n unele cazuri destul de t├órziu, vremea nu este mereu favorabil─â. Iar cum toamna ploile sunt consistente, iar temperaturile sc─âzute, p─âm├óntul r─âm├óne moale timp ├«ndelungat. De aceea, organizarea trebuie s─â fie f─âcut─â foarte bine, astfel ├«nc├ót orice interval de timp favorabil s─â fie folosit cu maxim─â eficien╚Ť─â.

Momentul culesului trebuie corelat ╚Öi cu gradul de uscare al boabelor. Desigur c─â acestea mai pot fi uscate ╚Öi dup─â cules, ├«n instala╚Ťii speciale, p├ón─â sunt aduse la standardul de umiditate de 14 ÔÇô 17%. Dar acest lucru implic─â costuri suplimentare.

O provocare la fel de mare o reprezint─â ╚Öi recoltarea porumbului pentru siloz. ├Änsilozarea ├«n sine trebuie f─âcut─â astfel ├«nc├ót s─â conduc─â la realizarea mai multor lucruri dintr-o dat─â. ├Än primul r├ónd, trebuie asigurat─â o bun─â ├«nsilozare a plantelor ├«n balo╚Ťi ├«nchi╚Öi ermetic, astfel ├«nc├ót s─â nu se deterioreze. Apoi trebuie procedat astfel ├«nc├ót efluen╚Ťii din siloz s─â poat─â fi capta╚Ťi, f─âr─â s─â ajung─â s─â polueze apele din zon─â. De altfel, ╚Öi Programul de Ac╚Ťiune consacr─â un spa╚Ťiu amplu acestui aspect, a╚Öa c─â vom reveni pe larg.

Până atunci, vă urăm recolte bogate și ape curate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: