Data publicării: 3 septembrie 2019

Luna septembrie reprezintă una dintre lunile de vârf în activitatea agricolă, mai ales dacă vorbim de sectorul vegetal. În această lună se recoltează floarea-soarelui, mare parte din porumb, soia, dar și o parte din culturile legumicole din câmp. Ca atare, este un vârf de activitate, în care se pot petrece o seamă de lucruri cu un important impact asupra mediului și, mai ales, a apelor subterane sau de suprafață.

O cultură cheie pentru România

Pentru țara noastră cultura de floarea-soarelui este una dintre cele mai semnificative, atât în ceea ce privește suprafețele, cât și în ceea ce privește producțiile. De câțiva ani buni, România se află printre primele țări din lume și pe primul loc în UE referitor la acest capitol.

Cel mai cunoscut produs din floarea-soarelui este uleiul alimentar. Dar, în afară de acesta, turtele și șroturile provenite din procesarea plantelor sunt folosite în alimentația animalelor, precum și cojile sau calatidiile. Floarea-soarelui are și utilizări industriale, ea fiind o sursă de materie primă pentru producerea săpunurilor, detergenților, vopselelor, cosmeticelor, articolelor de toaletă, preparatelor farmaceutice, dar și în fabricarea pesticidelor. Totodată, uleiul de floarea-soarelui are proprietăți fizice similare cu cele ale carburantului diesel, deci această plantă poate avea și utilizări energetice. La fel și tulpinile, care pot fi transformate în peleți sau micropeleți cu ajutorul unor utilaje foarte simple. Ulterior se folosesc pentru încălzire, în sobe sau cenrale termice, cu un randament destul de bun.

Potrivit specialiștilor agronomi, momentul optim pentru recoltare este atunci când umiditatea semințelor se situează între 10 și 13%. În acel moment 70% dintre calatidii sunt uscate și 30% au culoarea brună. Calendaristic, momentele acestea sunt în țara noastră între ultima decadă a lunii august și mijlocul lunii septembrie, cu diferențe în funcție de zonă, condiții climatice și hibrid cultivat.

Recoltarea se face mecanizat, cu combina. După recoltare, semințele de floarea-soarelui trebuie să fie minuțios uscate, până la nivelul de umiditate de 6%. În magaziile în care sunt depozitate semințele este necesară menținerea temperaturii sub 20°C.

Semințele de floarea-soarelui de calitate trebuie să fie întregi, coapte, fără să indice mucegăire, putrezire. Prezența insectelor vii printre semințe nu este permisă.

După recoltarea florii-soarelui, una dintre cele mai noi tehnologii recomandă aplicarea pe teren a unor compuși pe bază de bacterii care să producă putrezirea rădăcinilor și a bucăților de tulpini rămase. Indiferent dacă acest lucru se întâmplă sau nu, după recoltare este recomandată dacă nu o arătură, măcar o trecere cu discul pentru încorporarea resturilor vegetale rămase. În acest mod, substanțele organice se vor întoarce în sol, făcând ca la următoarea cultură necesarul de azot adus din afară să fie mai mic și, astfel, reducând riscul de poluare a apelor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: