Data publicării: 16 martie 2022

Iată că mult mai repede decât era de așteptat s-au făcut simțite efectele războiului din Ucraina. Dincolo de exodul masiv de refugiați, deja a început să se facă simțită o criză a resurselor. Acest lucru ar trebui să se constituie într-o serioasă avertizare pentru toți fermierii români.

Fiecare agricultor este foarte important!

În Spania a apărut o criză a uleiului de floarea soarelui. Pe lângă faptul că acesta și-a dublat prețul, în magazine a fost limitată la cinci litri cantitatea pe care un cetățean o poate cumpăra. Este de așteptat ca măsuri similare să fie adoptate cât de curând și în Italia.

Pe piețele mondiale prețul grâului și al orzului a crescut la niveluri fără precedent în ultimul deceniu și nu se întrevede nici o scădere!

Explicația este una simplă: Ucraina era principalul producător de ulei de floarea soarelui comercializat în UE. Tot Ucraina, împreună cu Rusia, produceau în jur de 30% din grâul vândut pe piața mondială. Tot Ucraina era principalul furnizor de orz pentru UE. Or, în actualele condiții, este evident că, cel puțin pentru acest sezon, fermierii din Ucraina nu vor mai putea să producă, în primul rând pentru că mâna de lucru este ori pe front, ori în refugiu, și mai apoi pentru că pe cele mai multe dintre terenurile agricole campania de primăvară nu are cum să înceapă. Este absurd să își imagineze cineva că se poate ara și semăna printre tancuri și poziții de luptă…

În aceste condiții, inclusiv în fața agricultorilor români se ridică o provocare enormă – poate cea mai mare din ultimele câteva decenii. Este evident că oricât s-ar strădui, nu vor putea să compenseze lipsa producțiilor din Ucraina. Nu au la dispoziție suprafețele necesare. Întrebarea este, însă, ce parte vor putea să compenseze?

O parte a răspunsului ține de modul în care, în această campanie de primăvară, vor ști cum să organizeze activitatea și să-și întocmească planurile de culturi. Culturile de floarea soarelui, orz de primăvară și porumb, vor fi, fără nici o îndoială, bine plătite. Așadar, un motiv în plus, de a folosi semințe de calitate și tehnologii performante! Foarte mult va depinde modul în care micii fermieri vor ști și vor dori să acționeze. Marii fermieri sunt, deja, axați pe performanță.

În concluzie, este momentul ca fiecare agricultor, indiferent cât de mic, să trateze cu maximum de seriozitate campania de primăvară. Este în primul rând un gest civic și, abia apoi un interes economic!

În acest context, fiecare petec de pământ arabil contează, la modul propriu!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: