Data publicării: 22 ianuarie 2021

Continuăm prezentarea principalelor rase de vite crescute în țara noastră. Până acum am vorbit despre rase mixte și rase destinate producției de lapte. În continuare vom prezenta rase de vite de carne.

Angus, Limousine și Charolais – cele mai răspândite rase de carne

În ultimele două decenii a pătruns și s-a dezvoltat și la noi rasa despre care se consideră că oferă cea mai bună carne pentru grătar: Angus. Deși de talie joasă, au greutăți relativ mari: 550-600 kg femelele și aproape o tonă masculii. În condiții prielnice, sporul zilnic de greutate poate urca până la 1.200-1.300 grame. Pe lângă aceste avantaje se adaugă și acela că animalele din această rasă suportă fără niciun fel de probleme temperaturi cuprinse între – 40 și + 40ºC. Sunt și foarte tolerante la arșiță.

Calitățile enumerate fac ca această rasă de vite să se preteze foarte bine la creșterea în cirezi, în condiții de (semi) sălbăticie. Pot paște pe tot parcursul anului, atât furaje verzi, cât și uscate. Nu este nevoie de un pășunat selectiv.

Un alt motiv pentru care Aberdeen Angus pot fi foarte bine crescute libere pe pășuni este și rezistența lor ridicată la boli.

Deși longevive, vitele Angus ajung foarte repede la maturitate. Prima montă se poate face la 14-15 luni, când juninca cântărește cel puțin 350 kg. Fătările sunt foarte ușoare în proporție de aproape 99%, spun specialiștii. Vârsta de sacrificare este de cca. 18 luni. Există asociații profesionale care pot oferi asistență și îndrumare fermierilor doritori.

O altă rasă, tot mai răspândită în zona Munților Apuseni, dar și în Harghita, este Limousine. Originară din Franța, este o rasă foarte adaptabilă. Vara se mulțumesc cu pășunea, iar pe timpul sezonului rece cu furaje fibroase sau grosiere. Ca atare, chiar și pe timpul iernii, hrana este mai ieftină, în comparație cu cea necesară altor rase. Sunt suficiente fânurile sau porumbul siloz, fără să mai trebuiască premix-urile. Se dezvoltă bine și în adăposturi mai rudimentare, astfel încât reprezintă o alegere bună pentru fermierii ce nu pot sau nu vor să construiască grajduri moderne. Ceea ce este important de știut este că pentru carnea acestei rase de vite, prețul este cu aprox. 10-20 eurocenți/kg mai mare decât al cărnii provenite de la alte rase. Acest lucru se datorează gustului deosebit, pe care cunoscătorii știu să-l aprecieze.

La nivel european, un sfert din vacile destinate producției de carne sunt din rasa Charolais. Carnea rasei Charolais are calități organoleptice specifice. Este considerată dietetică pentru că are un surplus redus de grăsime – doar 10% – în comparație cu 15-30% la alte rase bovine. Vitele Charolaise sunt foarte adaptabile la temperaturile extreme. Dacă sunt furajate corespunzător, suportă foarte bine frigul, mai ales dacă umezeala nu este prea mare. La fel de bine suportă și temperaturile ridicate.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: