Data public─ârii: 26 martie 2021

Continu─âm s─â v─â prezent─âm c├óteva dintre rasele de cai cele mai r─âsp├óndite ├«n Rom├ónia. ├Än prima parte am vorbit despre caii de trac╚Ťiune grea ╚Öi semigrea. ├Än continuare v─â prezent─âm rase destinate trac╚Ťiunii u╚Öoare ╚Öi c─âl─âriei.

Calul de Bucovina, Tr─âpa╚Öul Rom├ónesc, Hu╚Ťulul ╚Öi Calul de Sport, rase autohtone deosebite

Un cal specific rom├ónesc este ╚Öi Calul de Bucovina. Aceast─â ras─â a fost ob╚Ťinut─â prin ├«mperecherea iepelor Hu╚Ťul cu arm─âsari Semigreu Rom├ónesc. Obiectivul urm─ârit a fost ob╚Ťinerea unui cal de trac╚Ťiune medie ╚Öi chiar grea adaptat mediului alpin ╚Öi condi╚Ťiilor din zonele montane. Nucleul rasei se afl─â la Herghelia Lucina.

Hu╚Ťulul este o alt─â ras─â de cai destinat─â trac╚Ťiunii, dar ╚Öi c─âratului cu samare ├«n zonele muntoase. De altfel, este calul tradi╚Ťional al v├ón─âtorilor de munte ╚Öi al celor care muncesc ├«n zonele alpine. E o ras─â tradi╚Ťional rom├óneasc─â, iar speciali╚Ötii spun c─â s-ar trage din tarpan, calul s─âlbatic european.

Gidranul este o alt─â ras─â de cai care a f─âcut istorie. Este o ras─â ob╚Ťinut─â prin ├«ncruci╚Öarea a dou─â dintre cele mai nobile rase: Pur s├ónge Arab cu Pur S├ónge Englez. Rezultatul este un cal rezistent, perfect adaptat pentru trac╚Ťiune u╚Öoar─â ╚Öi c─âl─ârie. El poate s─â poarte un c─âl─âre╚Ť c├óte 60 ÔÇô 70 de km pe zi. A fost calul preferat al husarilor, dar ╚Öi al cavaleri╚Ötilor rom├óni.

Tr─âpa╚Öul rom├ónesc este, de asemenea, un rod al muncii pasiona╚Ťilor din ╚Ťara noastr─â. Este ob╚Ťinut prin ├«ncruci╚Ö─âri complexe, a nu mai pu╚Ťin de ╚Öase rase diferite. Este un cal adaptat trac╚Ťiunii u╚Öoare ╚Öi, mai ales, curselor de trap.

├Än special ├«n ultimii ani, ├«n Rom├ónia au ├«nceput s─â fie tot mai r─âsp├óndi╚Ťi ╚Öi caii pentru c─âl─ârie. Una dintre realiz─ârile cu care ne putem m├óndri este Calul Rom├ónesc de Sport. Aceast─â ras─â a fost ob╚Ťinut─â dup─â mai bine de o jum─âtate de secol de eforturi ale unor ├«mp─âtimi╚Ťi. Efective destul de ├«nsemnate de Pur S├ónge Arab, Shagya, Pur S├ónge Englez, cu varietatea acestuia Furioso-Northstar, se g─âsesc ├«n hergheliile Romsilva, dar ╚Öi ├«n diverse centre de echita╚Ťie.

O men╚Ťiune aparte merit─â rasele Lipi╚Ťan ╚Öi Frizon sau Frizian. Aceste dou─â rase se remarc─â prin elegan╚Ťa lor, dar mai ales prin aptitudinile deosebite pe care le au pentru dresaj. De aceea, exemplarele din aceste rase sunt crescute pentru utilizarea la parade, dar ╚Öi ├«n centrele moderne de terapie cu ajutorul animalelor.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: