Data public─ârii: 24 martie 2021

├Än tradi╚Ťia popular─â, calul reprezint─â unul dintre elementele care ├«ntregesc at├ót starea unui gospodar, c├ót ╚Öi puterea unui voinic. Cu c├ót calul este mai chipe╚Ö ╚Öi mai puternic, cu at├ót proprietarul este mai avut ╚Öi mai dibaci. Dar, desigur c─â fiecare ├«╚Öi alege calul ├«n func╚Ťie de nevoile pe care le are. ├Än acest context, v─â propunem s─â facem o scurt─â trecere ├«n revist─â a principalelor rase de cai crescute ├«n Rom├ónia.

Semigreul Rom├ónesc, creat special pentru condi╚Ťiile de la noi

├Än foarte multe gospod─ârii este nevoie de cai pentru trac╚Ťiune grea. Ei sunt folosi╚Ťi ├«n zone cu acces dificil, precum p─âdurile, p─â╚Öunile alpine, etc. Ace╚Öti cai trebuie s─â fie rezisten╚Ťi la efort ╚Öi foarte puternici, pentru a putea, de exemplu, s─â t├órasc─â bu╚Öteni prin p─âdure. Pentru astfel de activit─â╚Ťi sunt folosite a╚Öa-numitele rase de cai grei.

Ardenezul este o ras─â de cai grei. De fapt, unele surse o consider─â a fi cea mai veche ras─â de cai grei. Exemplare din aceast─â ras─â au participat la r─âzboaie ├«nc─â din vremea romanilor, la fel ca ╚Öi ├«n Cruciade sau ├«n R─âzboaiele Mondiale. Masivi ╚Öi foarte puternici sunt destina╚Ťi ├«n special trac╚Ťiunii grele. Proba de calificare a exemplarelor de reproduc╚Ťie const─â ├«n tractarea ├«n doi a unei platforme ├«nc─ârcate cu o sarcin─â de 3.000 kg, la pas.

Nonius este o alt─â specie destinat─â trac╚Ťiunii. Este r─âsp├óndit mai ales ├«n zona Banatului. Numele speciei provine de la un arm─âsar capturat de austro-ungari de la armata napoleonian─â, o ├«ncruci╚Öare ├«ntre un arm─âsar englez ╚Öi o iap─â normand─â. Era un cal de trac╚Ťiune grea, foarte solid. A fost folosit ca nucleu de ras─â. Urma╚Ťii s─âi sunt ast─âzi r─âsp├óndi╚Ťi ╚Öi aprecia╚Ťi. Calificarea se face prin trac╚Ťiunea la trap a unei sarcini de 450 kg pe o distan╚Ť─â de 15 km. Se urm─âre╚Öte, de asemenea, dresajul s─âu.

O alt─â ras─â des ├«nt├ólnit─â ├«n ferme ╚Öi gospod─ârii este Semigreul Rom├ónesc. Aceast─â ras─â este rodul eforturilor de aproape un secol ale speciali╚Ötilor no╚Ötri ├«n domeniu. Ei au dorit s─â creeze o ras─â adaptat─â condi╚Ťiilor ╚Öi nevoilor gospod─âriilor din C├ómpia Rom├ón─â ╚Öi din Podi╚Öul Transilvanei. Rasa a fost ob╚Ťinut─â prin ├«ncruci╚Öarea Ardenezului cu Lipi╚Ťanul, pur S├óngele Englez ╚Öi a iepelor Ialomi╚Ťene. Rezultatul este un cal de trac╚Ťiune grea ╚Öi medie. Un exemplar standard trebuie s─â poat─â tracta la pas o c─âru╚Ť─â de 1,5 tone pe o distan╚Ť─â de ╚Öapte km ├«n cel mult 70 de minute. O sarcin─â de 500 kg poate fi tractat─â la trap 15 km ├«n mai pu╚Ťin de 45 de minute. Tocmai datorit─â acestor aptitudini, aceast─â ras─â a devenit foarte r─âsp├óndit─â ├«n ├«ntreaga ╚Ťar─â.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: