Data publicării: 23 aprilie 2020

Epidemia provocată de virusul SARS-CoV-2 continuă să ne facă viața grea. Cu toate acestea, nu putem întrerupe activitatea. În agricultură, dacă lucrurile nu sunt făcute la timp, atunci toată activitatea din acel an, toate investițiile, se pot duce de râpă în doar câteva zile!

Iar ca și cum problemele cauzate de pandemie nu ar fi suficiente, și vremea capricioasă, cu înghețuri târzii, cu precipitații neregulate, se adaugă celorlalte dificultăți.

În ciuda acestora, însă, în această perioadă trebuie aplicate tratamentele cu erbicide și pesticide, atât în culturile mari, cât și în vii și livezi. Această operațiune implică adoptarea unor măsuri speciale, pentru a nu polua apele din zonă.

Regulile și echipamentele nu sunt un moft!

Una dintre cele mai importante măsuri care trebuie luată este purtarea echipamentelor de protecție de către operatori și toți cei care manipulează substanțele folosite. De fapt, această măsură, valabilă în toți anii, devine cu atât mai importantă anul acesta, în contextul epidemiei de COVID-19. De fapt, echipamentul standard de protecție este același: mănuși, mască respiratorie, ochelari sau vizieră, cizme de cauciuc și combinezon. Pe timpul lucrului, nu se consumă alimente și nu se fumează!

Abia după încheierea activității se face dezechiparea: întâi se scoate viziera, apoi cizmele, combinezonul, mănușile și abia la urmă de tot masca respiratorie. Mănușile, cizmele, viziera se spală bine. La fel și combinezonul dacă este unul refolosibil. Masca, dacă este de unică folosință se aruncă. Dacă nu, se spală și se înlocuiesc filtrele.

Utilajele folosite, fie că este vorba despre utilaje mari, autopropulsate ori tractate, fie că este vorba despre pompe mai mici, portabile, se clătesc cu apă, încă înainte de dezechipare. Apa folosită se colectează și se depozitează în instalații de neutralizare!

Instalațiile de neutralizare constau în bazine de dimensiuni relativ reduse (aproximativ 1,5 metri lungime, un 1 metru lățime și 0,7 metri înălțime), care sunt acoperite cu tablă vopsită în culori închise, astfel încât căldura soarelui să încălzească cât mai mult apa din ele. După câteva zile, reziduurile de pesticide păstrate la acea temperatură se descompun în componente inofensive pentru mediu, iar apa se poate folosi pentru irigații. Proiecte detaliate ale unor astfel de instalații puteți găsi pe site-urile de prezentare ale firmelor producătoare de pesticide. De asemenea, pentru cei care nu doresc să confecționeze astfel de instalații în fermă, ele sunt disponibile în comerț și în varianta „la cheie”.

Legat de acest aspect foarte important este ca echipamentele de neutralizare și cele de protecție să fie utilizate corespunzător. Fermierii trebuie să realizeze că ele sunt niște mijloace destinate să le protejeze viața și sănătatea lor și a familiilor lor, și nu o modalitate de a le complica existența!

Inspecția Muncii, autoritate din subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, a elaborat un set de recomandări specifice pentru fermierii. Le puteți consulta AICI.

Exact la fel stau lucrurile și în privința regulilor de prevenție a poluării apelor: nu sunt norme birocratice, ci doar grijă pentru sănătatea tuturor!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: