Data publicării: 6 mai 2020

Epidemia cauzată de noul coronavirus, SARS-CoV-2, pe care o traversăm, nu poate și nici nu trebuie să oprească activitatea agricultorilor. Dimpotrivă, fermierii trebuie să fie foarte conștienți că de ei depinde în primul rând securitatea alimentară a țării noastre.

Cu toate acestea, contextul actual impune adoptarea unui set de măsuri, astfel încât gospodarii să fie feriți de riscul îmbolnăvirii.

Hainele se lasă la ușă!

Una dintre primele reguli care trebuie respectate în timpul deplasării este cea referitoare la completarea documentelor prevăzute de Ordonanțele Militare. Atât în timpul deplasării de la domiciliu la fermă, cât și în timpul deplasării la punctele de lucru aflate în câmp, trebuie să aveți la dumneavoastră fie o adeverință completată de către angajator, fie o declarație pe propria răspundere, unde la motivul deplasării este bifată rubrica 6, „realizarea de activități agricole”.

Deplasarea trebuie să se realizeze, pe cât posibil, individual sau în grupuri cât mai reduse. În mijloacele de transport, la fel ca și în alte medii închise, purtarea măștii de protecție și a mănușilor este obligatorie. În mediu deschis, se poate renunța la mască. Dar, mare atenție: distanța între oameni trebuie să fie cât mai mare. Atunci când nu purtați mască, evitați să vă apropiați la mai puțin de doi metri de altă persoană, indiferent că aceasta poartă ori nu mască!

O altă regulă foarte importantă este aceea referitoare la igiena mâinilor. Spălați-vă pe mâini cât de des puteți! Sub nici un motiv nu vă atingeți fața cu mâinile nespălate sau nedezinfectate! Cu atât mai puțin cu mănușile!

Înainte de a scoate mănușile, dacă aveți posibilitatea, spălați-le sau dezinfectați-le. Dacă nu aveți această posibilitate, atunci scoateți-le prin întoarcere pe dos, fără a atinge cu mâna partea exterioară!

O altă regulă foarte importantă este aceea referitoare la consumul de alimente sau lichide. Sub nici un motiv nu se consumă alimente fără ca în prealabil mâinile să fie bine spălate sau dezinfectate!

În sfârșit, atunci când intrați în casă, după ce reveniți de undeva din afara gospodăriei, cel mai bine este să vă dezbrăcați încă de la intrare și să lăsați hainele la aerisit. Coronavirusul nu trăiește pe fibrele textile mai mult de 24 de ore, spun cercetătorii.

Respectarea acestor reguli poate fi uneori destul de dificilă. Cu toate acestea, doar așa ne putem feri de îmbolnăvire și de a transmite apoi boala celor dragi!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: