Seria reuniunilor zonale de lucru a continuat la Sibiu, pe 26 şi 27 octombrie, cu noi evenimente de informare adresate fermierilor și autorităților: reuniunea „Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii și protecția apelor”, urmată de dezbaterea cu factorii interesați din județele Sibiu și Alba. Evenimentele au fost organizate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (UMP CIPN), fiind încurajat schimbul de informații, analizele pe cadrul actual de implementare și schimbul de bune practici în beneficiul comunităților.
Autoritățile locale şi reprezentanții UMP CIPN au oferit UAT-urilor din cele două judeţe informații concrete despre evoluţia acestui proiect, printre care rezultatele monitorizarii ex-post a investițiilor privind realizarea platformelor comunale pentru colectarea şi depozitarea gunoiului de grajd, cu efecte pozitive în gestionarea integrată a azotului şi reducerea emisiilor de azot la nivel de fermă.
De asemenea, au fost transmise oportunităţile despre investițiile viitoare pentru UAT-uri și fermieri, ca urmare a finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru managementul gunoiului de grajd. Consultările au avut în vedere schemele de ajutor de stat de minimis pentru platforme individuale și GBER pentru instalații de biogaz.
În timp ce reprezentanții Sistemelor de Gospodărire a Apelor Sibiu și Alba au detaliat efectele poluării apei cu nitraţi şi măsurile necesare păstrării calităţii ei, cei de la APIA și OJFIR din judeţele menţionate au prezentat reguli simple pentru evitarea sancțiunilor la plățile APIA și AFIR privind normele de eco-condiționalitate.
Au fost reluate aspectele legate de provocările pe care Directiva Nitrați le adresează fermierilor şi modalităţile pentru o comunicare eficientă privind măsurile necesare protecţiei apelor. Între acestea, Help-desk-ul, transferul de informații printr-un sistem de tip rețea și fermierii model ca factori de diseminare a informațiilor, alături de campania de informare publică şi celelalte evenimente ale proiectului.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. În această fază a proiectului sunt finanțate peste 80 de comunități locale.