Data publicării: 8 octombrie 2020

Așa cum am mai spus în ultimele zile, evenimentul agricol central al acestei perioade este începerea semănăturilor de toamnă. Și, indiferent când și cum va începe, un lucru este cert: o recoltă bună se poate obține doar folosind semințe de calitate!

Semințe certificate = recolte mai bogate și ape mai curate

În ultimii ani, condițiile agricole din țara noastră au deveni tot mai vitrege din cauza modificărilor climatice. Precipitațiile sunt tot mai puține și mai dezechilibrate, iar numărul zilelor cu arșiță și temperaturi extreme tot mai mare. Solurile sunt și ele, din păcate, tot mai degradate. În acest context, fermierii trebuie să găsească mijloacele cu care să poată face față acestor provocări.

Unul dintre cele mai eficiente mijloace pe care tehnica modernă îl pune la îndemâna fermierilor îl reprezintă semințele de o calitate superioară, din soiuri și hibrizi adaptați noilor condiții.

Sunt destui gospodari care refuză încă să folosească semințe cumpărate de la producătorii consacrați, bazându-se pe cele produse de ei înșiși. Unul dintre argumentele invocate este legat de prețul mai ridicat al semințelor certificate. Dar, dacă s-ar documenta mai bine, ar constata ușor că prețul se reflectă cu vârf și îndesat în diferența de productivitate.

Altă categorie de gospodari folosește semințe cumpărate din târg sau “la ocazie”, prezentate drept semințe certificate. De cele mai multe ori este vorba despre semințe din surse neautorizate și tratate în condiții empirice. Iar rezultatele se văd abia la treierat, când, de cele mai multe ori, productivitatea se dovedește mult sub medie!

Semințele certificate au câteva calități principale, care garantează că vor da rezultate mulțumitoare, chiar și în condiții minimale și utilizând tehnologii empirice. În primul rând, modul de producție a acestor semințe este unul special, care garantează că ele sunt din soiul sau hibridul specificat, neimpurificat cu altele. Apoi selecția, la modul propriu, a fiecărui bob, dă o garanție suplimentară că în semănătoare vor ajunge doar acele semințe care au potențialul maxim de germinare. În fine, tratamentul semințelor este făcut astfel încât substanțele de protecție să rămână pe bob atâta timp cât este necesar și să nu polueze zona din jur.

Astfel de semințe sunt o soluție eficientă împotriva pierderilor cauzate de schimbările de producție. Atenție, însă, de unde le procurați. Apelați doar la distribuitori autorizați. La cumpărare verificați elementele de securitate de pe saci, precum holograma și modul de inscripționare. Doar astfel vă puteți asigura că folosiți semințe de calitate pentru culturi productive!

Ca avantaj suplimentar, utilizarea acestor semințe implică și utilizarea unor cantități reduse de fertilizanți și pesticide. Așa se face că scade și riscul de poluare a pânzei freatice. Adică recolte mai bogate și ape mai curate!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: