Data public─ârii: 21 februarie 2020

Unul dintre cele mai importante aspecte legate de evitarea poluării apelor în urma aplicării de îngrășăminte, organice sau chimice, este legat de fertilizarea echilibrată. Codul de Bune Practici Agricole (CBPA) pune un accent special pe acest aspect!

Nu doar când și cât, ci și cum 

ÔÇ×Este considerat─â o bun─â practic─â agricol─â adaptarea fertiliz─ârii ╚Öi a momentului efectu─ârii acesteia la tipul culturii agricole ╚Öi la ├«nsu╚Öirile solului. Evaluarea necesarului de nutrien╚Ťi se face ├«n func╚Ťie de rezerva de nutrien╚Ťi a solului, de condi╚Ťiile climatice locale, precum ╚Öi de calitatea ╚Öi de cantitatea produc╚Ťiei agricole prognozateÔÇŁ, se spune ├«n CBPA.

Explic├ónd aceast─â afirma╚Ťia, Codul enumer─â principiile pe care trebuie s─â se bazeze o fertilizare echilibrat─â. ├Än primul r├ónd, cultura trebuie s─â aib─â la dispozi╚Ťie, pe toat─â perioada de vegeta╚Ťie, ├«n cantit─â╚Ťi ╚Öi propor╚Ťii adecvate, nutrien╚Ťii principali, precum azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, fier, mangan, cupru, zinc, bor ╚Öi molibden.

Cerin╚Ťele cantitative de nutrien╚Ťi minerali variaz─â ├«n func╚Ťie de tipul de plante cultivate, rezerva din sol, recolta scontat─â ╚Öi condi╚Ťiile climatice.

Nivelul de fertilitate al unui sol se poate degrada dacă tehnologiile de cultură sunt incorecte sau, din contră, poate crește, dacă este cultivat într-o manieră care ameliorează însușirile lui chimice, fizice, biologice, arată CBPA.

Un sol cu fertilitate ╚Öi productivitate natural─â bun─â se poate deprecia prin s─âr─âcirea ├«n unul sau mai mul╚Ťi nutrien╚Ťi sau prin degradarea unor propriet─â╚Ťi sau poate fi distrus ├«n totalitate prin fenomene de eroziune. Dimpotriv─â, un sol cu fertilitate natural─â sc─âzut─â poate deveni productiv prin corectarea ╚Öi ├«nl─âturarea factorilor limitativi care ├«mpiedic─â cre╚Öterea sau dezvoltarea normal─â a plantelor (aciditatea, excesul sau deficitul de nutrien╚Ťi, etc.)

Un alt principiu legat de fertilizarea echilibrat─â, de p─âstrarea calit─â╚Ťii apelor ╚Öi a solurilor este considerat de CBPA acela c─â numai o agricultur─â de ├«nalt─â tehnicitate, care conserv─â ╚Öi amelioreaz─â fertilitatea solului ╚Öi poten╚Ťialul s─âu productiv, este capabil─â s─â asigure sustenabilitatea sistemelor de cultur─â ╚Öi s─â protejeze calitatea mediului ambiant!

În concluzie, când vine vorba despre fertilizare, nu contează numai când și cât, ci și cum!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: