Data public─ârii: 11 mai 2022

Codul de bune practici agricole (CBPA) ofer─â fermierilor reguli care, dac─â sunt aplicate, permit o fertilizare eficient─â, care nu produce poluare. ╚śi ├«n Programul de ac╚Ťiune (PA) principalele reguli sunt enun╚Ťate, dar f─âr─â a fi cuprinse ├«ntr-un articol special.

Fertilizarea trebuie adaptată la tipul culturii și al solului

Conform CBPA, poluarea cu ├«ngr─â┼č─âminte este provocat─â de o defectuoas─â gestionare a solului care, ├«n condi┼úiile din Rom├ónia, este caracterizat─â prin:

  • folosirea insuficient─â a culturilor amelioratoare perene (trifoi, lucern─â, lolium multiflorum etc.) ├«n rota┼úia culturilor agricole;
  • ├«nlocuirea ┼či eliminarea unor culturi prietenoase cu mediul, dar mai pu┼úin profitabile, ├«n favoarea altor culturi de mare productivitate, mari consumatoare de nutrien┼úi;
  • utilizarea unor utilaje agricole grele de mare putere, mai ales ├«n condi┼úii de lucrabilitate ┼či traficabilitate improprii, care provoac─â distrugerea st─ârii structurale a solului ┼či intensificarea proceselor de degradare fizic─â prin compactare, crustificare, eroziune de suprafa┼ú─â;
  • neglijarea lucr─ârilor ameliorative ┼či hidroameliorative ┼či accentuarea/intensificarea unor procese negative grave, cum sunt excesul de umiditate ┼či eroziunea.

├Än acest context, este considerat─â o bun─â practic─â agricol─â adaptarea fertiliz─ârii ┼či a momentului efectu─ârii acesteia la tipul culturii agricole ┼či la ├«nsu┼čirile solului. Evaluarea necesarului de nutrien┼úi se face ├«n func┼úie de rezerva de nutrien┼úi a solului, de condi┼úiile climatice locale, precum ┼či de cantitatea ┼či calitatea produc┼úiei prognozate. O practic─â de fertilizare ra┼úional─â presupune procurarea ┼či ├«nsu┼čirea unor informa┼úii tehnico-┼čtiin┼úifice care s─â permit─â un r─âspuns pertinent la urm─âtoarele ├«ntreb─âri:

  • ce fel de nutrien┼úi trebuie aplica┼úi ├«n sol ┼či/sau la o anumit─â cultur─â?
  • care sunt cantit─â┼úile adecvate din ace┼čti nutrien┼úi?
  • ce tip de ├«ngr─â┼č─âm├ónt este indicat a fi utilizat ┼úin├ónd cont de condi┼úiile de sol, de clim─â ┼či particularit─â┼úile culturii?
  • care sunt epocile cele mai potrivite pentru aplicare?
  • care sunt tehnicile de aplicare pentru a ob┼úine o eficacitate sporit─â ├«n asigurarea culturii cu nutrien┼úii necesari?

Azotul este, prin excelen┼ú─â, un nutrient specific plantelor ┼či, ├«n consecin┼ú─â, se reg─âse┼čte ├«n cantit─â┼úi diferite ├«n ├«ngr─â┼č─âmintele organice naturale, ├«n special sub form─â de proteine provenite din dejec┼úiile animalelor. Datorit─â particularit─â┼úilor lui de comportare geochimic─â, este greu de gestionat at├ót ├«n monocultur─â c├ót ┼či ├«n asolamente. De asemenea, este greu de determinat cu suficient─â precizie cantitatea de azot necesar─â pentru o anumit─â cultur─â de-a lungul perioadei de vegeta┼úie activ─â, respectiv de calculat doza de ├«ngr─â┼č─âm├ónt cu azot de aplicat pentru fertilizare, atrage aten╚Ťia CBPA.

Vom reveni asupra subiectului, continuând să prezentăm principiile unei fertilizări corecte, așa cum sunt statuate de prevederile în vigoare.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: