Data publicării: 19 mai 2022

Modul în care sunt construite și curățate grajdurile are o mare importanță asupra gradului în care sunt oprite emisiile de amoniac în atmosferă.

Este important de știut că amoniacul din aer, dacă grajdul nu este aerisit, trece în laptele animalelor, afectându-i grav calitatea. Mai important este însă să reducem pierderile de azot prin amoniac!

Nasul fermierului – un instrument sigur de urmărit curățenia

Există trei aspecte principale care trebuie avute în vedere la construcția unui grajd: o bună aerisire (dar nu la nivelelul podelei, pentru că ar accelera procesul de evaporare a amoniacului, ci la la nivel de plafon), o podea impermeabilă, care să nu permită scurgerea urinei și a umezelii din gunoi în sol, și posibilitatea de a face curățenie cât mai simplu și mai des.

Specialiștii apreciază că grajdul trebuie să fie înalt, de cel puțin 6 m la coamă și peste 3 m la streașină, pentru menținerea unui micro-climat răcoros. Ventilația, naturală sau mecanică, trebuie realizată cât mai sus, pentru reducerea fenomenului de volatilizare a amoniacului de pe suprafețele care intră în contact cu dejecțiile.

Podelele se execută din beton armat, beton rutier pentru evitarea crăpăturilor, cu membrane impermeabile sau orice altă variantă care să asigure impermeabilitate față de urina animalelor. Suprafața lor trebuie să fie netedă, ușor de curățat. Podelele mai trebuie să aibă o pantă și/sau rigole, pentru o direcționare cât mai rapidă a dejecțiilor către zona de depozitare.

Un alt sfat pe care specialiștii îl dau, legat de construirea grajdurilor este să fie dotate cu sisteme automate de raclete / răzuitoare de gunoi de grajd.

Ca instrument de măsură a gradului de curățenie, cel mai la îndemână, dar destul de precis, este nasul fermierului. Mirosul înțepător dintr-o fermă este dat de amoniac. Când acesta dispare, înseamnă că lucrurile se petrec cum trebuie.

Specialiștii recomandă și unele bune practici care să vină în sprijinul crescătorilor. Cele mai importante dintre ele sunt:

  • preluarea frecventă a gunoiului de grajd și spălarea regulată a podelelor,
  • curățarea rigolelor și asigurarea unui transport facil a dejecțiilor către zona de depozitare,
  • creșterea cantității de paie utilizate ca așternut, deoarece acestea au un rol important în reținerea urinei.

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: