Data public─ârii: 9 martie 2020

Azotul care polueaz─â apele subterane, ca ╚Öi pe cele de suprafa╚Ť─â poate avea mai multe surse. Totu╚Öi, speciali╚Ötii sunt de acord, ├«n unanimitate, c─â exist─â trei categorii principale.

Azotul din agricultur─â ÔÇô sursa principal─â de poluare

Ponderea cea mai mare dintre activit─â╚Ťile care conduc la poluarea apelor o are utilizarea ineficient─â a ├«ngr─â╚Ö─âmintelor, chimice sau naturale, ├«n agricultur─â, al─âturi de depozitarea ├«n condi╚Ťii necorespunz─âtoare a gunoiului de grajd.

Codul de Bune Practici Agricole (CBPA) enun╚Ť─â existen╚Ťa a dou─â tipuri de surse de poluare. Sursele punctiforme sunt cele care pot fi bine localizate, reprezentate de un singur obiectiv (de exemplu, o conduct─â, o cl─âdire etc). Conform CBPA, poluarea punctiform─â din surse agricole poate fi provocat─â de dejec╚Ťii animale semilichide ╚Öi lichide, gunoi de grajd sub form─â solid─â, efluen╚Ťi din silozuri, ape reziduale neepurate sau insuficient epurate ╚Öi scurgeri din depozite de ├«ngr─â╚Ö─âminte minerale ╚Öi organice.

├Än schimb, poluarea difuz─â apare atunci c├ónd nu poate fi identificat─â o singur─â surs─â de deversare a poluantului. ÔÇ×Activit─â╚Ťile agricole pot provoca probleme serioase din punct de vedere al polu─ârii difuze a corpurilor de ap─â ca urmare a pierderilor de nutrien╚Ťi c─âtre corpurile de ap─â de suprafa╚Ť─â ╚Öi/sau de ad├óncimeÔÇŁ, avertizeaz─â ├«n mod special CBPA! Acest tip de poluare apare, de exemplu, atunci c├ónd pe c├ómp sunt ├«mpr─â╚Ötiate ├«ngr─â╚Ö─âminte ├«n exces sau ├«n perioadele de interdic╚Ťie. Azotul din ele, ├«n loc s─â fie consumat de c─âtre plante, este dizolvat de apa provenit─â din precipita╚Ťii ╚Öi transportat apoi ├«n p├ónza freatic─â sau ├«n apele de suprafa╚Ť─â din zon─â.

Celelalte dou─â categorii de surse de poluare sunt reprezentate de activit─â╚Ťile economice din agricultur─â ╚Öi de gospod─âriile popula╚Ťiei.

ÔÇ×Efectul principal al polu─ârii apelor subterane cu nitra╚Ťi este reprezentat de diminuarea potabilit─â╚Ťii apeiÔÇŁ, mai aten╚Ťioneaz─â CBPA.

├Än concluzie, a nu respecta normele ce se reg─âsesc ├«n documentul citat ├«nseamn─â a ne otr─âvi, cu bun─â ╚Ötiin╚Ť─â, pe noi ╚Öi pe vecinii no╚Ötri!

Recomandările editorilor pe aceeași temă: