Data publicării: 18 ianuarie 2023

Încă din primele zile ale acestui an, Comisia Europeană (CE) a publicat o analiză, realizată de către serviciile sale specializate, cu privire la principalii factori care afectează securitatea alimentară. Sunt prezentate efectele asupra securității alimentare ale unor factori precum schimbările climatice, degradarea mediului, consecințele economice ale COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina.

Accesibilitatea alimentelor, o preocupare tot mai importantă

Pe baza celor mai recente dovezi științifice, această analiză identifică diferite tipuri de factori cheie:

  • biofizici și de mediu;
  • cercetare, inovare și tehnologie;
  • economie și piață;
  • performanța lanțului de aprovizionare cu alimente;
    politice și instituționale;
  • actori socio-culturali și demografici.

Analiza detaliază, de asemenea, orizonturile pe termen scurt și lung și legăturile dintre acestea. Opiniile părților interesate au fost colectate prin consultări specifice și au fost luate în considerare în analiză.
Disponibilitatea alimentelor nu este în primejdie astăzi în Europa, arată analiza. Accesibilitatea alimentelor este totuși o preocupare tot mai importantă pentru un număr în creștere de gospodării cu venituri mici. Disponibilitatea, accesibilitatea, utilizarea și stabilitatea nu pot fi luate drept un lucru de la sine înțeles. Unii dintre factorii determinanți pot deveni riscuri pentru securitatea alimentară și pot expune vulnerabilitățile sistemului nostru alimentar, dacă nu sunt abordate în mod corespunzător.

UE a lansat numeroase inițiative pentru a asigura un sistem alimentar durabil, incluziv și rezistent, cu un calendar realist și instrumentele de sprijin necesare.

Raportul integral este disponibil urmând link-ul https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_23_41.

În ce ne privește, vom prezenta, în linii esențiale, rezultatele analizei referitoare la poluarea apelor și la starea solului.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: