
Poluarea cu azot a apelor are efecte rapide. Față de alte elemente, azotul, dacă nu este folosit cum trebuie, ajunge rapid în apă. Unele dintre efectele sale sunt aproape imediate, în timp ce altele se manifestă în timp.
Codul de bune practici agricole prezintă, în sinteză, aceste efecte.
Fierberea apei crește concentrația de nitrați!
Efectul principal al poluării cu nitraţi al apelor de suprafaţă îl reprezintă eutrofizarea. Acest proces este caracterizat prin creşterea accelerată a algelor şi a altor plante acvatice, ca urmare a conţinutului crescut de compuşi ai azotului şi fosforului în apă. Ca rezultat, echilibrul organismelor acvatice se deteriorează diminuând în acest mod calitatea apelor.
Printre efectele negative induse de concentraţiile mari de nutrienţi în apă se pot aminti:
- explozia dezvoltării algelor, care poate avea efecte toxice, afectând sănătatea oamenilor şi animalelor;
- creşterea excesivă a plantelor acvatice care poate conduce la diminuarea cantităţii de oxigen în apă având ca efect moartea peştilor;
- diminuarea limpezimii apei;
- pierderea biodiversităţii;
- diminuarea valorii economice şi de utilizare a apelor (exemplu pentru pescuit şi turism);
- creşterea costurilor în instalaţiile de tratare a apelor, provocate de necesitatea îndepărtării algelor, mirosurilor şi toxinelor.
Efectul principal al poluării cu nitraţi a apelor subterane este reprezentat de diminuarea potabilităţii apei.
Consumul de apă poluată cu nitraţi determină apariţia intoxicaţiei acute la grupa de vârstă sugar – copil mic (methemoglobinemia sau boala albastră a noului născut).
În cazul persoanelor adulte, consumul de apă contaminată cu nitraţi poate determina intoxicaţia cronică, asimptomatică de cele mai multe ori, dar cu posibile efecte carcinogene, mutagene şi teratogene. Femeile gravide expuse intoxicaţiei cu nitraţi pot prezenta avort spontan în orice moment al evoluţiei sarcinii sau pot da naştere copiilor cu malformaţii, datorită efectului mutagen/teratogen.
Foarte important de menționat este faptul că, prin fierberea apei, concentrația nitraților nu scade. Dimpotrivă, crește! Prin urmare, nu există nicio posibilitate la îndemâna utilizatorilor de fântâni să înlăture compușii de azot din apă.
În concluzie, singura soluție de a ne feri de toate primejdiile produse de prezența nitraților în apă este de a preveni poluarea!