Data public─ârii: 13 mai 2022

Poluarea cu azot a apelor are efecte rapide. Fa╚Ť─â de alte elemente, azotul, dac─â nu este folosit cum trebuie, ajunge rapid ├«n ap─â. Unele dintre efectele sale sunt aproape imediate, ├«n timp ce altele se manifest─â ├«n timp.

Codul de bune practici agricole prezintă, în sinteză, aceste efecte.

Fierberea apei cre╚Öte concentra╚Ťia de nitra╚Ťi!

Efectul principal al polu─ârii cu nitra┼úi al apelor de suprafa┼ú─â ├«l reprezint─â eutrofizarea. Acest proces este caracterizat prin cre┼čterea accelerat─â a algelor ┼či a altor plante acvatice, ca urmare a con┼úinutului crescut de compu┼či ai azotului ┼či fosforului ├«n ap─â. Ca rezultat, echilibrul organismelor acvatice se deterioreaz─â diminu├ónd ├«n acest mod calitatea apelor.

Printre efectele negative induse de concentraţiile mari de nutrienţi în apă se pot aminti:

  • explozia dezvolt─ârii algelor, care poate avea efecte toxice, afect├ónd s─ân─âtatea oamenilor ┼či animalelor;
  • cre┼čterea excesiv─â a plantelor acvatice care poate conduce la diminuarea cantit─â┼úii de oxigen ├«n ap─â av├ónd ca efect moartea pe┼čtilor;
  • diminuarea limpezimii apei;
  • pierderea biodiversit─â┼úii;
  • diminuarea valorii economice ┼či de utilizare a apelor (exemplu pentru pescuit ┼či turism);
  • cre┼čterea costurilor ├«n instala┼úiile de tratare a apelor, provocate de necesitatea ├«ndep─ârt─ârii algelor, mirosurilor ┼či toxinelor.

Efectul principal al poluării cu nitraţi a apelor subterane este reprezentat de diminuarea potabilităţii apei.

Consumul de ap─â poluat─â cu nitra┼úi determin─â apari┼úia intoxica┼úiei acute la grupa de v├órst─â sugar ÔÇô copil mic (methemoglobinemia sau boala albastr─â a noului n─âscut).

├Än cazul persoanelor adulte, consumul de ap─â contaminat─â cu nitra┼úi poate determina intoxica┼úia cronic─â, asimptomatic─â de cele mai multe ori, dar cu posibile efecte carcinogene, mutagene ┼či teratogene. Femeile gravide expuse intoxica┼úiei cu nitra┼úi pot prezenta avort spontan ├«n orice moment al evolu┼úiei sarcinii sau pot da na┼čtere copiilor cu malforma┼úii, datorit─â efectului mutagen/teratogen.

Foarte important de men╚Ťionat este faptul c─â, prin fierberea apei, concentra╚Ťia nitra╚Ťilor nu scade. Dimpotriv─â, cre╚Öte! Prin urmare, nu exist─â nicio posibilitate la ├«ndem├óna utilizatorilor de f├ónt├óni s─â ├«nl─âture compu╚Öii de azot din ap─â.

├Än concluzie, singura solu╚Ťie de a ne feri de toate primejdiile produse de prezen╚Ťa nitra╚Ťilor ├«n ap─â este de a preveni poluarea!

Recomandări ale editorilor pe aceeași temă: