Data public─ârii: 6 septembrie 2021

├Än mod firesc, fiecare dintre cititori este curios s─â afle care sunt modific─ârile aduse at├ót Codului de bune practici agricole (CBPA), dar mai ales Programului de Ac╚Ťiune (PA). A╚Öa cum am mai scris deja, ambele documente, ├«nso╚Ťite de un ├Ändrumar care s─â ajute fermierii s─â nu ├«ncalce normele obligatorii sunt disponibile pe site-ul nostru. Le pute╚Ťi accesa direct urm├ónd link-ul https://apanoastra.ro/atentie-codul-de-bune-practici-agricole-a-devenit-voluntar-pentru-fermieri-programul-de-actiune-a-ramas-insa-obligatoriu.

S-au modificat perioadele de interdic╚Ťie, limitele de aplicare ╚Öi capacit─â╚Ťile de stocare

├Än ceea ce prive╚Öte normele obligatorii, care se reg─âsesc at├ót ├«n PA, c├ót ╚Öi ├«n CBPA, exist─â trei domenii de maxim interes care au suferit modific─âri. Primul dintre ele, ale c─ârui modific─âri vor intra ├«n vigoare chiar din anul acesta, 2021, se refer─â la perioada de interdic╚Ťie a aplic─ârii de ├«ngr─â╚Ö─âminte. Modificarea este una de fond, foarte ├«nsemnat─â. Din acest motiv, o vom prezenta detaliat ├«ntr-un alt articol. Pe scurt, este vorba despre perioade diferite de interzicere a aplic─ârii ├«ngr─â╚Ö─âmintelor naturale, ├«n func╚Ťie de condi╚Ťiile climatice din diferite zone ale ╚Ť─ârii. De asemenea, iarna, la culturile de toamn─â, atunci c├ónd condi╚Ťiile o cer, se pot aplica ├«ngr─â╚Ö─âminte chimice de p├ón─â la 50 tone substan╚Ť─â activ─â/hectar.

O alt─â modificare major─â se refer─â la limit─âri legate de aplicarea ├«ngr─â╚Ö─âmintelor ╚Öi la cantit─â╚Ťile maxime admise. ╚śi aceast─â prevedere va fi prezentat─â am─ânun╚Ťit. Deocamdat─â vom spune c─â va deveni aplicabil─â din 2022 ╚Öi c─â l─â╚Ťimea benzilor de protec╚Ťie este serios modificat─â.

├Än sf├ór╚Öit, modific─âri substan╚Ťiale se refer─â la capacitarea de stocare a platformelor de depozitare ╚Öi la modul de construc╚Ťie a acestora. Noile reguli de construc╚Ťie vor intra ├«n vigoare, av├ónd ├«n vedere complexitatea lor, de-abia ├«n august 2024. Desigur c─â ╚Öi aceste modific─âri le vom prezenta pe larg ├«ntr-un articol din zilele urm─âtoare.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: