Data publicării: 18 noiembrie 2019

În luna aprilie a anului trecut, în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, a fost lansat un apel către autoritățile locale pentru depunerea unor note conceptuale pentru sub-proiecte – investiții eligibile la finanțare în cadrul Proiectului. Investițiile se referă la platforme comunale pentru colectarea gunoiului de grajd, stații de compostare, perdele forestiere și echipamente pentru exploatarea platformelor comunale, pentru platforme deja construite.

Până la ora actuală, au fost aprobate la finanțare un număr de 83 subproiecte pentru construcția de platforme comunale pentru colectarea și managementul gunoiului de grajd și trei subproiecte pentru stații de compostare a gunoiului de grajd. Ele au fost planificate a se implementa în cinci tranșe.

La cele 86 studii de fezabilitate aprobate la finanțare se mai adaugă investiția în platformă comunală pentru comuna Ciochina, județul Ialomița, care a fost aprobată la finanțare în cadrul Proiectului original (2008-2017).

Tranșa I cuprinde 12 investiții la care studiile de fezabilitate sunt aprobate, contractele de finanțare semnate, la fel ca și proiectele tehnice. 11 dintre aceste investiții constau în construirea unor platforme. Pentru șapte contractele de lucrări sunt semnate, amplasamentele predate și lucrările deja în desfășurare, iar pentru trei, contractele de lucrări sunt în curs de semnare. Termenele de finalizare sunt fixate în primăvara anului 2020.

Cea de-a douăsprezecea investiție din această tranșă este o stație de compostare, la care a fost necesară reproiectarea lucrării, ceea ce implică și reaprobarea proiectului în Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Pentru aceste investiții, contractele pentru livrarea de echipamente sunt semnate. Ba chiar pentru cele șapte platforme aflate în construcție livrările au și început. De asemenea, contractele de dirigenție de șantier sunt, și ele, semnate.

Într-un articol viitor vom prezenta și situația subproiectelor din celelalte tranșe.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: