Data publicării: 6 februarie 2020

Modalitățile de a compensa fermierii pentru noile acțiuni de protejarea mediului care vor trebui aplicate a fost unul dintre numeroasele subiecte pe care Comitetul pentru agricultură al Parlamentului European le-a discutat cu noul Comisarul Janusz Wojciechowski, joi, 23 ianuarie.

Cu ocazia primei apariții de la numirea sa a Comisarului Wojciechowski în Comitetul pentru agricultură, eurodeputații și-au reiterat apelul pentru o politică agricolă UE finanțată în mod corespunzător după 2020. Implementarea corectă a Acordului Verde European va necesita sprijin specific pentru fermieri, inclusiv stimulente financiare, au subliniat mai mulți vorbitori, argumentând vehement împotriva reducerilor din bugetul politicii agricole comune (PAC) pe termen lung.

Mai mulți eurodeputați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la puterea vocii comisarului pentru agricultură în dezbaterile cu privire la măsurile de tranzacționare ecologică legate de agricultură, iar unii au susținut că fermierii ar trebui să fie mai implicați în dezvoltarea acțiunilor concrete.

Deputații au discutat, de asemenea, cu comisarul Wojciechowski, Strategia „Farm to Fork”, care face parte și ea din Acordul Verde European, incluzând prevederi referitoare la utilizarea pesticidelor în fermele UE, precum și reforma politicii agricole a UE în general ca și necesitatea unei legislații tranzitorii – pentru a nu crea disfuncționalități în perioada când normele actuale ale Politicii Agricole Comune (PAC) expiră iar cele noi nu sunt încă în vigoare.

Printre alte subiecte abordate în timpul dezbaterii au fost sprijinul pentru agricultura ecologică, distribuirea mai echitabilă a plăților directe, concentrarea terenurilor, bunăstarea animalelor.

Pe de altă parte, Comisarul european a declarat în fața deputaților că „nu putem cere fermierilor să dea mai mult pentru mai puțin!”.

Recomandările editorilor pe aceeași temă: